Vlada Mađarske prošle godine je odobrila trogodišnji paket pomoći razvoju preduzetništva i privrede u Vojvodini u vrednosti od 50 milijardi forinti, .odnosno oko 161 milion evra.

- Vlada Mađarske će trogodišnjim programom, koji će trajati od 2016. do 2018. godine, pomoći u realizaciji strategije infrastrukturnog i ekonomskog razvoja zajednica vojvođanskih Mađara. U formi povoljnih kredita biće raspodeljeno 30 milijardi forinti, a 20 milijardi će biti dodeljeno kao bespovratna pomoć. Fondacija „Prosperitati” je zadužena za raspodelu bespovratne pomoći. Prvi javni poziv objavljen je 31. januara i sadrži deset konkursa: jedan za kupovinu nekretnina za mlade parove, tri za razvoj privrede i šest za unapređenje poljoprivrede - objasnio je Balint Juhas, direktor Fondacije „Prosperitati”. Za učešće na konkursima u svim slučajevima potrebno je obezbediti učešće od 20 odsto. Na konkursima za unapređenje poljoprivrede maksimalni iznos donacije je 800.000 dinara, pomoć za razvoj preduzetništva je od 500 hiljada do 2,5 miliona dinara, dok se za kupovinu kuća za mlade parove može dodeliti najviše 1,2 miliona dinara. Tokom 2016. godine biće isplaćeno pet milijardi forinti (oko 16 miliona evra) bespovratne pomoći, a u naredne dve godine po 7,5 milijardi (oko 24 miliona evra).

- Ova kancelarija pružaće pomoć žiteljima Sombora, Apatina, Odžaka, Bača i Bačke Palanke. Naš zadatak je da pregledamo konkurse, informišemo i savetujemo zainteresovane građane. Mi ćemo i preuzimati konkurse od 1. do 31. marta - kazao je Robert Elveđi, koji sa Kornelijom Lazarević radnim danima od 9 do 15 sati radi u kancelariji Fondacije „Prosperitati”.

Kancelariju su svečano otvorili generalni konzul Mađarske Janoš Babić i direktor Fondacije „Prosperitati” Balint Juhas. Svečanosti su prisustvovali i predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Narodnoj skupštini Republike Srbije Balint Pastor i Ilona Pelt, zamenica šefa poslaničke grupe SVM u Skupštini AP Vojvodine.

Nakon svečanosti u velikoj sali Županije priređena je informativna tribina o programu pomoći Vlade Mađarske. Informativni skupovi danas (utorak, 9.2.) će biti održani u Doroslovu i Kupusini.

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.soinfo.org/