Kako biste opisali razvoj coworking prostora u Novom Sadu u proteklim godinama? Koje
trendove primećujete u ovoj oblasti?

- U poslednje 2 godine od kako pratim coworking scenu, mogu da primetim da se sam trend coworking-a dosta proširio, tačnije mislim da do skoro ljudi nisu imali toliku predstavu šta je zapravo coworking i kome i čemu on služi, dok je sad svest o tome mnogo više rasprostranjenija u Novom Sadu. 

 

2. Možete li nam dati uvid u prostor koji nudi "Office Space for Work"? Šta čini vaš coworking

prostor posebnim i privlačnim za korisnike?

- Kod nas u Office-u coworking se razlikuje po jednoj ključnoj stvari, a to je veliki open space, i činjenica da se svih 42 stola nalaze u jednoj velikoj prostoriji što je velika prednost pri stvaranju zajednice (community-a), a samim tim i prilikama za networking. 

Takođe, naš prostor je od samog početka "delo u razvoju" - kada smo otvorili prostor imali smo samo neophodne stvari za rad kao što su stolovi i stolice, kuhinja, 1 meeting room i 2 skype booth-a, a vremenom slušajući i ispitujući naše članove šta im je potrebno dodavali smo neophodne elemente - pre svega dodatna 2 skype booth-a, promenili smo sve stolice u prostor-u da budu ergonomske i maksimalno prijatne za rad, uveli smo monitore za naše korisnike. Tako da ono što mogu da kažem da čini naš prostor privlačnim jeste 100% orijentacija ka našim članovima i njihovim potrebama. 

 

3. Kome je namenjen Vaš coworking prostor? Da li imate specifičnu ciljnu grupu ili se prostor

prilagođava različitim potrebama korisnika?

- Naš prostor je namenjen svima i svakome kome treba i ko želi da bude deo ovakve jedne zajednice. Ono što mogu da kažem da sam primetio jeste da se najviše izdvajaju roditelji sa malom decom kod kuće, programeri, dizajneri i arhitekte, a sad kako smo otvorili i gornji sprat sa privatnim kancelarijama primetni su i mali i srednji timovi. 

 

4. Kakvu podršku i pogodnosti pružate korisnicima svog prostora kako bi im olakšali rad i unapredili

njihovo iskustvo?

 

- Pored samog prostora koji, kako sam rekao, je 100% orijentisan i prilagođen potrebama naših članova, mi nudimo in-house usluge advokata i računovođa/knjigovođa, i od skoro razvijamo i mini biznis inkubator i podršku prespektivnim mladim ljudima. 

Takođe, stavljamo akcenat na različite radionice od kreativnih do poslovnih.

 

5. Nedavno ste otvorili dodatnih 250m2 prostora. Kako vidite ove nove prostorne kapacitete u
kontekstu rastuće potražnje za coworkingom u Novom Sadu? Koje novosti donosi ovo
proširenje?

 

- U martu ove godine smo otvorili dodatnih 250m2 koje za razliku od donjeg prostora nije open space, već su privatne (servisirane) kancelarije. Razlika u coworking-u i servisiranim kancelarijama jeste što su kancelarije namenje timovima od 4 do 10 ljudi, gde po i više nego pristupačnim cenama naši članovi imaju priliku da imaju svoju sopstvenu kancelariju, ali uz to imaju i sve pogodnosti gornjeg i donjeg sprata kao što su 6 phone booth-a, 2 meeting room-a, Chill Zonu sa televizorom i različitim konzolama. Takođe u cenu samih kancelarija su uračunati svi troškovi komunalija, dnevnog čišćenja, osobu na recepciji svaki dan - znači bukvalno nemaju ni jednu više obavezu. 

Koliko sam do sad shvatio ovakav vid kancelarija najviše odgovara malim timovima i firmama čije glavno sedište nije u Novom Sadu, već u nekom drugom gradu, tako da pošalju svoj tim kod nas i ne moraju niočemu više da brinu. 

 

6. Kako se "Office Space for Work" izdvaja od drugih coworking prostora u Novom Sadu? Koje
konkurentske prednosti nudite svojim korisnicima?

 

-Pored svih navedenih karakteristika prostora, ono što mogu sa sigurnošću da vam kažem jeste da je kod nas akcenat stavljen na zajednicu i osećaj pripadnost, konstantno se trudimo da organizujemo različite vrste druženja naših članova, od ručka do takmičenja - bežimo od tog korporativnog načina poslovanja.

 

7. Kako vidite budućnost coworking industrije u Novom Sadu i šire? Kakvi su vaši planovi za dalji
razvoj i unapređenje coworking prostora u gradu?

 

- Vidim veliku ekspanziju u bližoj budućnosti i veliku konkurenciju, ali mislim da je to prirodan sled događa kada nešto relativno novo izađe na tržište. Što se nas tiče, mi imamo neki petogodišnji plan za naš prostor, ali ne bih baš da trčim pred rudu, ali mogu da vam kažem da će biti svega. 


Na osnovu razgovora sa Lukom, jasno je da coworking scena u Novom Sadu beleži značajan rast i evoluciju. "Office Space for Work" se ističe svojim prilagodljivim pristupom potrebama korisnika, stvaranjem zajednice, i kontinuiranim unapređenjima prostora. Njihovo proširenje kapaciteta i uvođenje dodatnih usluga ukazuju na posvećenost pružanju optimalnog radnog okruženja. S obzirom na rastuću potražnju za coworking prostorima, očekuje se da će ovakav pristup doprineti daljem razvoju i popularizaciji coworking kulture u Novom Sadu, obogaćujući poslovnu scenu grada.