1. Juergen Willen Associates Architekten je prisutan na međunarodnom nivou. Kako se istočno i zapadno tržište razlikuju? Gde zelena tehnologija više zahteva?

Tokom poslednje dve decenije mnoge kompanije poput nekretnina, proizvodnih firmi i drugih međunarodno su prezentovali tržišta svojim međunarodnim klijentima te ga konstantno menjali zbog zahteva globalizma. Stoga su međunarodni standardi zatražiti ekološki održive i zelene zgrade.

DGNB (Deutsche Gesellschaft f. Nachhaltiges Bauen), LEED (US GREEN Building Council) i BREEAM su danas ne samo prikazani na sopstvenom tržištu već i na globalnom nivou.

2. Jedna od zemalja u kojima delujete je Rusija. Neki od tekućih projekata su JTovn i Riverside Moskva. Danas su sankcije sprovedene protiv Rusije, kako je to uticalo na vaše poslovanje?

Pa, za nas arhitekte uticaj je jedva prepoznatljiv ili recimo gotovo neprimetan. Ipak potražno zasnovana isporuka se promenila: u odnosu na prošlost gde je bila isporučena kroz Zapadnu Evropu ovih dana se isporuka temelji na azijskom tržištu,

3. Imate li planove za buduće širenje u Evropi i svetu?

Vrlo sam otvoren za lepe projekte bilo gde.

4. Svaki od vaših projekta ima jedinstveno dizajnersko rešenje, te se razlikuje od drugih kao Iceberg u Moskvi, Centar veština u Angoli i tako dalje. Odakle uzimate inspiraciju?

Slušanje našim klijentima otvorenim uhom je jedan od mojih prioriteta ili recimo moja najjača Filozofija - Uveren sam da razumevanje svega počinje pažljivim slušanjem. Slijedom toga će biti prevedeno na traženu arhitekturu.

5. Možete li navesti zemlje koje su najbolje u sprovođenju zelene arhitekture?

Nemačka, Švedska, Velika Britanija, SAD

6. Koje je najviše obećava tržište za graditelje zelenih zgrada sada?

Iz moje tačke gledišta najperspektivnije tržište danas i u budućnosti odvija se u poslovnim zgradama. Stoga je nužno osetljivo razmišljanje o korišćenju ekoloških materijala u zaštiti životne sredine. Zeleno zgrade štede i smanjuju troškove zbog ekonomskih razloga - iznad toga je i naš zadatak za budućnost.

7. Vidite li napredak u usvajanju novih zelenih zakona?

Da.

8. Koji stil arhitekture i dizajna volite i zašto?

Forma sledi funkciju *

9. Šta Vam je najizazovniji projekat do sada?

To je uvek ovaj sadašnji.

10. Vaša je izjava "Jedino će održiva arhitektura osigurati dugoročnu vrednost zgrada". Šta je to dodatna vrednost i koje su dugoročne koristi?

Dodatna vrednost se zasniva na održivom konceptu analize životnog ciklusa zgrade. Raspolaganje opasnim otpadom na kraju života zgrade koštati će više, te će dodati i premašiti početni trošak konstrukcije. Pored negativnog uticaja na okolinu, veliki je procenat iu ukupnim troškovima zgrade sve do faze kada zgrada počinje služiti svojoj početnoj svrsi.

 

 

* Naveo Louis Sullivan, arhitekta 1856 - 1924

 

 

 

Adrienn Konkoly, voditeljica marketinga i komunikacija na www.officerentinfo.com