10. CITIC Toranj, Kina

Toranj CITIC u Kini (poznat i kao China Zun) visok je impresivnih 528 metara, što ga čini trenutno desetom najvišom zgradom na svetu. CITIC toranj je dom kancelarija, hotela i vidikovca, a karakteriše ga elegantan i moderan dizajn sa fasadom od stakla i čelika. Zgrada je poznata po svom naprednom inženjeringu i dizajnu i popularna je destinacija za preduzeća i turiste.

 

image

 

9. CTF Finansijski centar u Guangzhou, China

CTF Guangzhou finansijski centar, poznat i kao "Istočna kula", visok je 530 metara i najviša je zgrada u Guangdžouu i treća po visini u Kini.

Masivna zgrada ima ukupno 111 nadzemnih i pet podzemnih spratova. Obuhvata tržni centar, kancelarije, stanove i hotel i ima bruto površinu od 507.681,0 kvadratnih metara. Oko 20% ove površine nije deo glavne zgrade, već se nalazi na podijumu koji je povezan sa njom.

 

image

 

8. Sestrinski toranj CTF Financijski centar, Guangzhouu, Kina

Sestrinski toranj CTF Financijskog centra u Guangzhouu, ova je zgrada dovršena 2019. i nalazi se na potpuno istoj visini od 530 metara. Takođe je slučajno najviša zgrada na svetu sa "manje od 100 spratova" , a 4 sprata su ispod zemlje.

 

image

 

7. Jedan svetski trgovinski centar u Njujorku, SAD

Sa neverovatnih 541 metar visine, ova zgrada nije samo jedna od najviših na svetu, već je i simbol otpornosti i snage.

Jedan Svetski trgovinski centar izgrađen je da zameni originalni Svetski trgovinski centar, koji je uništen u napadima 11. septembra. U njemu se nalaze kancelarije, opservatorije i muzej, a odlikuje ga elegantan i moderan dizajn sa fasadom od stakla i čelika.

Ali ova zgrada je više od samo zgrade – ona je počast žrtvama napada 11. septembra i simbol nade i snage za budućnost. Definitivno vredi posetiti ako ste u Njujorku, a možete čak i da obiđete opservatorije da biste imali pogled na grad iz ptičje perspektive.

 

image

 

6. Lotte World Tower u Seulu, Južna Koreja

Na visini od impresivnih 554 metra, Lotte Vorld Tover je najviša zgrada u Južnoj Koreji i jedna od najviših na svetu. Izgradnja zgrade je završena 2017. godine, a slavu je stekla 2016. godine kada su se dva urbana istraživača iz Rusije i Ukrajine ilegalno popela na toranj u izgradnji.

Jedna od istaknutih karakteristika Lotte Vorld Tover-a je njena osmatračnica koja nudi zadivljujući pogled na grad sa 123. sprata. Zgrada takođe ima niz objekata, uključujući tržni centar, bioskop i restoran.

 

image

 

 

Izvor: Jutarnji.hr