5. Finansijski centar Ping u Šenženu, Kina

Finansijski centar Ping An nalazi se u Šenženu, Kina. Visoka je 599 metara, što je čini jednom od najviših zgrada na svetu.

Finansijski centar Ping An je poznat po svom naprednom inženjeringu i arhitektonskom dizajnu. Ima jedinstvenu dvoslojnu fasadu koja pomaže u smanjenju potrošnje energije i ima veoma efikasan tlocrt koji maksimalno koristi prostor. Zgrada takođe ima niz pogodnosti, uključujući osmatračnicu, tržni centar i konferencijski centar.

 

image

 

4. Makkah Royal Clock Tower u Meki, Saudijska Arabija

Kraljevska kula sa satom je zgrada koja se nalazi u Meki, Saudijska Arabija. Visoka je 601 metar, što je čini jednom od najviših zgrada na svetu. Zgrada je dom luksuznog hotela, stanova i kancelarija, a poznata je po impresivnoj veličini i prepoznatljivom dizajnu.

Takođe je dom najvećeg brojača sata na svetu, koji je vidljiv sa milja. Kula sa satom u Meki je moderno arhitektonsko čudo koje privlači posetioce iz celog sveta.

 

image

 

3. Shanghai Tower u Šangaju, Kina

Ova zgrada je visoka 632 metra i u njoj se nalaze kancelarije, hoteli i opservatorije. Njegov jedinstveni dizajn karakteriše dvoslojna fasada koja pomaže u smanjenju potrošnje energije. Šangajska kula je takođe poznata po svojoj lokaciji. Nalazi se u srcu finansijskog okruga Šangaja, što ga čini popularnom destinacijom za preduzeća i profesionalce.

 

image

 

2. Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malezija

Merdeka 118 je nedavno izgrađen neboder u Kuala Lumpuru, Malezija. To je druga najviša zgrada na svetu, koja se nalazi na visini od 644 metra.

Merdeka 118 je zgrada mešovite namene sa kancelarijama, stanovima i hotelom. Ima i vidikovac sa prelepim pogledom na grad. Dizajn zgrade je inspirisan tradicionalnim malajskim zanatom batika, a imaće jedinstven i upečatljiv izgled.

 

image

 

1. Burj Khalifa u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati

Naravno, verovatno već znate da je Burj Khalifa u Dubaiju trenutno najviši na svetu, sa neverovatnih 828 metara. Sadrži luksuzne stanove, kancelarije i hotel, a ukrašena je prelepim dizajnom inspirisanim pustinjskim cvetom.

Evo ga – 10 najviših zgrada na svetu! Bez obzira da li ste ljubitelj moderne arhitekture ili jednostavno volite ideju da budete visoko, ove zgrade definitivno vredi pogledati.

 

image

 

Izvor: Jutarnji.hr