I dok je većina investitora u hrvatski turizam malo povukla kočnicu zbog pandemije covida-19 i neizvesnosti u razvoju situacije oko ove globalne zdravstvene, ali i ekonomske krize, u Savudriji niče novo luksuzno turističko naselje s hotelom, vredno oko 80 milijona evra, nedaleko od poznatog hotela Kempinski i obližnjeg golf-terena.

Reč je o novom resortu Petram čija je gradnja počela sredinom oktobra. U projekat formalno investira kompanija Čista voda projekt iz Savudrije, a suinvestitor je Aleksandar Group na čelu sa Vojislavom Gajićem koji za Jutarnji list kaže da resort biti gotov za sezonu 2022. godine. Ova kompanija poznata je po stambenim i poslovnim objektima poput Kapija Vračara u Beogradu, Taurunum u Zemunu, Aleksandar Bulevar Centar u Novom Sadu, kao i K district i The One u Beogradu.

– Reč je o investiciji od oko 80 miliona evra, a svu smo dokumentaciju s građevinskim dozvolama uspeli da rešimo u samo 10 meseci, i to bez ikakvih problema. U potpunosti smo promenili projekat koji je tu trebao da bude realizovan. Bez obzira na celokupnu situaciju oko pandemije covida-19, nemamo nikakvih problema oko naših investicija, pa tako niti ove u Savudriji.

Na celom zemljištu prema ovom projektu biće sagrađen apart-hotel sa 179 smeštajnih jedinica, 55 luksuznih vila kao i tri stambene zgrade s 18 stanova. I to sve visoke kategorije s četiri i pet zvezdica. Ukupno će resort imati nešto manje od hiljadu kreveta. Vile će pak imati od 250 do 500 kvadrata, a većina će imati bazene.

Dužina infinity bazena na krovu hotela Marina bay u Singapuru iznosi 150 metara, a ovog u Istri iznosi 105 metara.

I sve će nadzirati zagrebački Lad 1 studio kao i Maja Bručić kao glavna arhitektica, ujedno i voditeljica projekta.

– Ovo jedinstven projekat i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Cilj je bio ostvariti koncept koji je poznat među nekim „high-end“ brendovima, na primer Four Seasons, Six Senses, Aman itd. Lokacija projekta je Savudrija, najzapadnija tačka Hrvatske, prednost blizina zapadne Evrope, blizina golf-terena kao i svih gastronomskih lokaliteta koje Istra kao regija pruža, te smo i zbog tih vrlo čvrstih polaznih tački odlučili da kreiramo ekskluzivni resort.

U resortu se sve nekretnine prodaju, tako da svaki vlasnik, bilo stana, apartmana ili vile, ima mogućnost da odluči hoće li celo vreme uživati u svojoj rezidenciji, ili će pak gledati to kao investiciju i koristiti je samo deo godine, a drugi pak deo godine dati hotelskom menadžmentu tu svoju nekretninu na upravljanje – kazala je arhitektica Bručić.

Pojašnjava da su nastojali kreirati posebnost u toj ekskluzivnosti.

– Na krovu apart-hotela nalazi se najduži infinity bazen na krovu bilo koje zgrade u Evropi, ili drugi najduži na svetu odmah iza infinity bazena na vrhu hotela Marina Bay u Singapuru. Dužina infinity bazena na krovu hotela Marina bay u Singapuru iznosi 150 metara, a dužina našeg infinity bazena na krovnoj terasi Petram resort and residences hotela iznosi 105 metara. Zatim, na tom „decku“, osim ekskluzivnog bazena koji „sedi“ na dva odvojena dela, dakle lebdi u jednom delu i konzolno izlazi kako bi se dobio još jači infinity osećaj, nalazi se high end wellness, s pogledom na more, teretana s pogledom na more, te ekskluzivni restoran koji ima pogled na more u radijusu od 270 stepeni. Ne trebam napominjati da ukupno imamo 252 nekretninske jedinice i da svaka ima pogled na more, a same nekretnine imaju tri dizajna opremanja i enterijera – luxury, eclectic i mediteranski, tako da svaki kupac može birati smer koji mu se najviše sviđa, pojašnjava Bručić.