Reč je o projektu u okviru stambeno-poslovnog kompleksa "Central garden" u koji će izraelske kompanije "AFI Europe" i "Shikun & Binui Group" uložiti više od 150 miliona evra.

Plan je da se radovi na poslovnoj kuli u okviru ovog kompleksa završe u narednih 18 meseci. 

"Vrednost projekta je veća od 150 miliona evra, a najveći deo novca je već uložen. Projekat kombinuje stambeni i poslovni prostor, a sada se gradi i poslovna kula i to će biti jedinstveni poslovni prostor klase A u centru grada", najvio je partner-investitor na projektu Gili Dekel. 

On je objasnio da su izraelski investitori prisutni u Srbiji dugi niz godina te podsetio na projekte koje je njegova kompanija već realizovala u Beogradu. 

Kako je najavio, upravo će njegova kompanija graditi i poslovni kompleks na mestu nekadašnje zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici kneza Miloša u Beogradu, koja je stradala u bombardovanju. 

Dekel najavljuje i novo ulaganje na novobeogradskoj strani prestonice u narednom periodu. 

Danas je tokom predstavljanja projekta, inače, konstatovano da u Beogradu postoji nesklad između ponude i tražnje kvalitetnog poslovnog prostora u centru grada. 

Podaci pokazuju da u ukupnoj ponudi modernog kancelarijskog prostora, Novi Beograd učestvuje sa 73 odsto, dok je u centru grada smešteno samo 22 odsto prostora ovog tipa, a pet odsto je u širem centru glavnog grada. Takođe, rečeno je da je 87 odsto prostora u Beogradu kancelarijski prostor B klase, dok je A klase tek 13 odsto. 

Prema podacima koje su izneli predstavnici izraelskog investitora, za proteklih sedam godina u Beogradu je izgrađeno 12.000 kvadrata modernog poslovnog prostora, pretežno u manjim zgrada. Razlozi za to su, kako je rečeno, nedostatak kvalitetnog građevinskog zemljišta u centru Beograda, loša infrastruktura kao i nedostatak parking-prostora. 

Izraelske investicije u Srbiji u poslednjih petnaest godina premašuju milijardu evra, što, kako je rečeno na skupu, dokazuje njihovo poverenje u domaće tržište.

Source : b92.net