ZGRADA "Simpa" u ulici Hadži Nikole Živkovića 8, gde je godinama bio prodajni salon ovog preduzeća, od aprila ove godine u vlasništvu je grada Beograda. Kako "Novosti" saznaju, objekat vranjanske firme preuzet je na osnovu dugovanja poreza na imovinu i Zakona o utvrđivanju javnog interesa.

 

Nezvanično, ovo zdanje kraj autobuske stanice neće se dugo zadržati u vlasništvu glavnog grada Srbije. Za salon veličine 3.431 kvadrata i magacinski prostor od oko 800 kvadrata zaiteresovano je preduzeće "Beograd na vodi".

 

- Ovaj poslovni prostor u centru prestonice grad je preuzeo na osnovu Zakona o utvrđivanju javnog interesa, po posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanje građevniske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi" - navode iz kompanije "Simpo" ad. Vranje.- Poslovni centar "Simpo Beograd" i RK "Simpo Beograd" u Ulici Hadži Nikole Živkovića br. 8 i ulici hercegovačkoj broj 5, eksproprisani su rešenjem Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Grada Beograda, koje je postalo pravosnažno 18. aprila ove godine.

 

Međutim, iako postoji papir "crno na belo", Grad, odnosno Sekretarijat za imovinsko pravne poslove, iznosi kontradiktorne informacije.

 

- Grad Beograd nije vlasnik objekata u Ulici hadži Nikole Živkovića 6, kao ni pomoćnih objekata u Ulici hercegovačkoj 5 - posle više zahteva odgovaraju iz Sekretarijata.

 

I u preduzeću Beograd na vodi nisu želeli da komentarišu navode da zgrada "Simpa", kao i druge državne nekretnine u ovom delu Savamale mogu da pređu u vlasništvo ove firme.

 

Ostaje da se vidi da li će poslovni prostor površine 3.431 kvadrata, biti porušen ili će se nekim arhitektonskim rešenjem naći u sastavu budućeg projekta.

 

REKONSTRUISANA PRE 30 GODINA

 

OBJEKAT u Hadži Nikole Živkovića 8, izgrađen je 1922. godine kao magacin Francusko - Srpske banke. "Simpo" je taj poslovni prostor kupio 1981. godine, a u periodu od 1985. do 1987. godine zgrada je rekonstruisana, a urađena je i organizacija prostora. Tada su dograđena još dva sprata, uz niz intervencija na samoj konstrukciji. Postojeća robna kuća ima 3.431 kvadat, a magacin robne kuće i pomoćni objekti u Hercegovačkoj imaju 863 kvadrata. "Simpu" pripada i parking prostor ispred zgrade površine od 218 kvadrata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: novosti.rs