Za nekoliko dana, prema Finansijama, biće legalno odobren još jedan sporazum o finansijskom restrukturiranju zajmova u komercijalnoj i nekretninskoj grupi Tuš.

Postoje dva sporazuma o finansijskom restrukturiranju - za Tuš Nepremičnine, koja je vlasnik trgovca nekretninama, i Engrotuš, trgovinsko preduzeće.

U Tuš Nepremičninama Alfi će unovčiti veći deo osiguranja i postati vlasnik oko polovine nekretnina, uglavnom komercijalnih, i dela zemljišta, takođe u Srbiji. Prema finansijama, o konverziji odlučuje i fond Anacap, koji se takođe nedavno prijavio za otkup većine potraživanja, ali to nije uspeo, dok su dva poverioca, Sparkasse banka i DUTB, odbila ovu opciju. Na maksimalnu otplatu potraživanja moraće da sačekaju pet godina. Tuš nekretnine ukupno duguju oko 150 miliona evra. U Engrotušu, Alfi će pretvoriti potraživanja u kapital i postati 80% vlasnik kompanije; Tuš Holding, u vlasništvu Mirka Tuša, ostaće vlasnik 20 odsto kompanije. Ovim će Engrotuš prvi put pokazati pozitiva

n kapital posle 2014. godine, navodi list. Kada se promene unesu u registar, što se očekuje sledećeg meseca, Alfi će konačno preuzeti upravljanje Engrotušom.

Takođe će biti imenovano savetodavno telo koje će imati sličnu ulogu kao nadzorni odbor, Alpha će imenovati četiri od pet članova, jedan će ostati u porodici Tuš. Uprava, koja uključuje, pored Jure Kapetana, Andraža i Tanju Tuš, moraće da traži odobrenje za većinu poslova, od kojih će neki imati ograničenje od 50.000 evra.

Izvor:seebiz.eu

Osnivač Tuš grupe Mirko Tuš prošle godine je nakon teške povrede kičme predao svoj položaj u upravi kompanije sinu Andražu. Krajem godine započela je procedura preventivnog restrukturiranja Tuš Holdinga i kompanija Engrotuš i Tuš nepremičnine. Tuš Holding je kontrolna kompanija Tuš Grupe i jedini akcionar kompanije Engrotuš. Osnovna delatnost Tuše je trgovina, koju dopunjuju zabava, rekreacija, ugostiteljstvo i nekretnine.