Radovi bi trebalo da počnu krajem leta ili početkom jeseni, najavio je gradonačelnik Siniša Mali.

Projekat je delo arhitekte Borisa Podreke, investitor je holandska kompanija Pinekl ("Pinaccle"), a vrednost investicije skoro 200 miliona evra, rekao je Mali, kojem su projekat, na mestu gde će se graditi, predstavili Podreka i predstavnik investitora Meno de Jong.

Prema rečima gradonačelnika, novi kompleks će se uklopiti u staro jezgro grada, a potpuno će promeniti taj deo, koji je, kaže, jedna od najatraktivnijih lokacija, uz Savu, Dunav, Kalemegdan. 

"Prostor nekadašnje fabrike 'Beko' na Dorćolu je dugi niz godina potpuno zapušten, ruglo grada, ali danas smo videli kako će izgledati taj poslovno stambeni kompleks koji će krenuti da se gradi već ove godine. Radi se o investiciji od skoro 200 miliona evra, 115.000 kvdarata nadzemnog kompleksa, plus dve podzemne garaže", rekao je Mali.

On je dodao da će stara zgrada "Beka" biti sačuvana, a investitor razmišlja da li će to biti poslovna zgrada ili hotel. 

Kako je dodao, veliki broj lokacija u gradu, koje su bile zapuštene godinama, a danas su uređene, poput Rajićeve, prostora oko Beograda na vodi, koji je danas najveće gradilište, a za par nedelja počeće izgradnja i "Belgrade skyline" na početku Ulice kneza Miloša… 

"Aktiviramo lepe lokacije u gradu koje cu nekad bile zapostavljene, gradimo nešto novo, pokrećemo našu građevinsku industriju i privredu i činimo Dorćol i Beograd boljim mestom za život", rekao je Mali. 

On je zahvalio Borisu Podreku, koji je, kaže, mnogo uradio za Beograd, kao i holandskom investitoru, koji je našao interes da ulaže u Beograd, u kojem tržište nekretnina raste i "eksplodira".

Dodao je da je sve više investicija u gradu velika promena u gradu u odnosu na pre nekoliko godina, kada ih nije bilo, a da je grad samo prošle godine izdao građevinske dozvole za više od milion kvadrata. 

"Investitor završava projekat, trebalo bi da dobiju građevinsku dozvolu od grada, tako da krajem leta - početkom jeseni ove godine kreće realizacija projekta. To će biti u tri faze, da se tržište ne bi preplavilo sa toliko kvadrata u ovom delu, ali kad se završi, umesto rugla biće ovde novi kompleks", rekao je Mali.

Predstavnik investitora, holandskog "Pinekla", Meno de Jong kaže da su veoma ponosni što su u prilici da doprinesu razvoju tog dela Beograda, blizu Dunava i Kalemegdana, te da će cela zajednica imati koristi od tog projekta. 

Projekat će, kaže, biti visokog kvaliteta i održiv na duži rok. 

Arhitekta Boris Podreka kaže da će velika pažnja biti usmerena ka deci i prostoru u kojem se ona igraju, ali ništa manje važan neće biti ni bulevar koji će ići od Kalemegdana do Dunava. 

"Sećam se koliko me je u Parizu Danilo Kiš 'davio' sa tim Dorćolom… Posle sam ga upoznao i Dorćol je zbilja nešto fanstastično, deo grada koji ima posebnu aromu", rekao je Podreka.