Nove fotografije otkrivaju vijugavu staklenu fasadu 190 metara visoke poslovne zgrade The Henderson, koja prema projektu britanske prakse Zaha Hadid Architects dobija svoj konačan oblik u Centralnoj poslovnoj četvrti Hong Konga.

Kao što možete videti, neboder od 36 spratova pri samom je kraju i već se slavi kao nova znamenitost grada, zauzimajući glavno mesto uz javni park Chater Garden, nedaleko od zgrade banke HSBC koju su oblikovali Foster + Partners.

 

970.000 dolara po kvadratu

Predmetna lokacija, smeštena na adresi Murray Road 2, navodno je bila najskuplji plac na svetu kada ju je 2017. godine kupio investitor Henderson Land, tako da je cena iznosila tadašnjih 764.000 funti (danas oko 970.000 dolara) po kvadratnom metru – a ima ih ravno 2.900.

„Imajući ovu lokaciju u rukama bili smo veoma svesni da moramo stvoriti nešto izuzetno i jedinstveno, nešto što je iz 21. veka usmereno na budućnost. Naša ambicija je bila da stvorimo posebno arhitektonsko delo koje će biti primećeno i koje će izazvati reakcije širom sveta“ – rekao je za Dezeen glavni arhitekta u ZHA Patrik Šumaher.

 

Organska forma zgrade inspirisana je pupoljcima hongkonške orhideje, koji krase i zastavu Hong Konga.

Iako je završetak izgradnje objekta bio najavljen za kraj 2023. godine, The Henderson još uvek nije zvanično gotov, ali prema prikazanim fotografijama vidi se da je većina panela staklene fasade instalirana.

Kako je objasnio arhitekta Šumaher, organska forma zgrade inspirisana je pupoljcima hongkonške orhideje (Bauhinia × blakeana), cveta koji krasi i zastavu Hong Konga, a čime je pružen upečatljiv kontrast u odnosu na tradicionalne nebodere u blizini.

 

4.000 panela od dvostruko lameliranog stakla

Zaobljeni volumeni objekta međusobno se kombinuju kako bi kreirali valovitu fasadu koja imitira preklapajuće latice cveća, a što je postignuto primenom više od 4.000 panela od dvostruko lameliranog stakla, a sa ukupno 1.000 različitih zakrivljenosti.

Objekat je konstruisan na način da je telo zgrade podignuto iznad tla, a biće povezano mrežom pešačkih nadvožnjaka koji vode direktno do dve različite stanice javnog železničkog prevoza i do zelenog Chater Gardena.

 

Sistem konstrukcije organizovan je preko šest „megastubova“ i jednim bočnim čeličnim jezgrom.

Oponašajući strukturom organske oblike i uvodeći prirodu u zgradu preko dva otvorena balkona i zatvorenog vrta na vrhu objekta, arhitektonski studio ZHA je imao ideju da The Henderson deluje kao proširenje javnog parka.

Vrt na vrhu objekat će imati i stazu za trčanje, dok je banketna sala na poslednjem spratu organizovana sa ciljen da pruži pogled na grad i luku Viktorija.

Neboder je konstruisan tako da kancelarijski prostor ima otvoreni plan, bez stubova, te je sistem konstrukcije organizovan preko šest „mega stubova“ i jednim bočnim čeličnim jezgrom.

 

13 miliona kvadrata koji čekaju zakupce

Zabeležen je i podatak da je do septembra samo polovina kancelarijskog prostora bila zakupljena, a prostore su iznajmili, između ostalog, i švajcarski brend satova Audemars Piguet i aukcijska kuća Christie’s, koja je svoje azijsko-pacifičko sedište organizovala na četiri sprata ovog objekta.

Može se reći da je ovakvo stanje dokaz krize na tržištu kancelarijskih nekretnina u Hong Kongu, gde se trenutno nalazi rekordnih 13 miliona kvadrata kancelarijskog prostora koji čekaju na zakup.