MV Investment bio je i jedini učesnik današnjeg nadmetanja, pa je kompanija Danube Riverside u stečaju prodata po početnoj ceni, a sa njom i hotel Jugoslavija. Dokumentaciju je potpisao Andreja Đulić, direktor MV investmenta, naveo je portal.

Inače, ukupna vrednost imovine procenjena je na 6,53 milijarde dinara.

Kada bude uplatio izlicitiranu cenu za Danube Riverside, u vlasništvo MV Investmenta prelazi hotel Jugoslavija kao poslovni prostor i jedinstvena celina sa podrumom, prizemljem, mezaninom i osam spratova, kao i gradsko građevinsko zemljište površine 45.613 kvadrata.

Kako je Nova ekonomija ranije pisala, u okviru hotela Jugoslavija na osam spratova, nalazi se luster-tavanica koja je u skladu da rešenjem Muzeja primenjene umetnosti od januara 2023. godine određena za dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja primenjene umetnosti i predstavlja deo procenjene imovine.

Pored toga, u okviru hotelskog kompleksa nalazi se i bista, delo Aleksandra Zarina, kojoj je rešenjem Narodnog muzeja Srbije utvrđeno svojstvo kulturnog dobra i takođe predstavlja deo procenjene imovine.

Na građevinskoj parceli od ukupno 45.613 kvadratnih metara koja je na prodaju, pod objektima je 13.981 kvadratni metar.

Međutim, ta katastarska parcela je u zajedničkoj svojini Danube Riverside-a i društva MV Investment d.o.o. i među njima „nije izvršeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela u zemljištu“.

Parcela nije ni fizički podeljena među društvima.

Ni to nije sve, naime, pred Privrednim sudom u Beogradu je u toku parnični postupak koji je Luka Beograd pokrenula protiv Danube Riverside i MV Investmenta zbog dela katastarske parcele koja čini ovu imovinu.

Zgrada hotela „Jugoslavija“ otvorena je 1969. godine i izgrađena je po projektu arhitekte Lavoslava Horvata.

Kada je izgrađen, hotel „Jugoslavija“ je bio najveći i najmoderniji hotel u SFRJ. Imao je sedam spratova i prateće zgrade sa 1.500 prostorija, 1.100 kreveta u ukupno 600 soba i 23 apartmana.

Neki od gostiju hotela bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Amstrong, američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter i libijski vođa Gadafi, piše u elaboratu.

Hotel je bombardovan 1999. godine, ali i dalje nije obnovljen ceo hotel već samo neki njegovi delovi.

Hotel Jugoslavija je do 24. decembra 2011. godine bio pod prethodnom zaštitom. To znači da se za hotel pretpostavljalo da ima svojstva kulturnog dobra i nakon izrade elaborata mogao je da bude proglašen kulturnim dobrom.

Međutim, Zavod za zaštitu spomenika je umesto toga izbrisao hotel „Jugoslavija“ sa evidencije dobara pod prethodnom zaštitom.

Kako se navodi u elaboratu, razlog je bilo što su „najnovijim sagledavanjem stanja“ utvrđeno da je u toku bombardovanja naneta velika šteta hotelu, da je originalni enterijer delimično uništen, a zatim i promenjen.

Kako je Nova ekonomija ranije objavila, MV Investment, ćerka firma Milenijum tima i suvlasnik hotela i zemljišta na kojem se nalazi planirala je da na prostoru hotela izgradi „mešoviti gradski centar“, odnosno stambeno-poslovni kompleks.