KADA BI SVE BILJKE BILE POSTAVLJENE U PRAVU LINIJU, POPUNILE BI PROSTOR OD 3,8 KILOMETARA

Spoljni balkoni ovog jedinstvenog zdanja prekriveni su mnoštvom biljaka, žbunja i drveća, a procenjuje se da bi, kada bi se svi postavili u pravu liniju, ispunili prostor od skoro četiri kilometra. Arhitekte Edificio Planeta, što u prevodu znači "zgrada planete", bili su Tous i Fargas, a investitor je bila banka Banca Catalana. Danas je teško zamisliti "hladnu" finansijsku instituciju u tako živopisnoj i zelenoj zgradi!

Uprkos jedinstvenom stilu i statusu gradske atrakcije, Edificio Planeta je nekoliko puta menjala vlasnike. Trenutno, od 2017. godine, u njemu je sedište Editorial Planeta, jednog od najvećih izdavača u zemljama španskog govornog područja.

ARHITEKTE SU EKSPERIMENTIRALE I PRIMENILE NIZ REVOLUCIONARNIH TEHNIKA U TO VREME

Prilikom projektovanja zgrade, arhitekte su se opredelile za neke prilično revolucionarne tehnike i metode. Na fasadi su osmislili spoljni sistem „zavesa” za biljke, što je u to vreme bila prava retkost. Danas se Tous i Fargas smatraju vizionarima jer su pre više od 40 godina odlučili da eksperimentišu i postave okvire za buduće građevine ovog tipa.

U tom trenutku na svetu je postojalo samo nekoliko manjih zgrada sa zelenim fasadama, ali nijedna nije mogla da se meri sa veličinom Edificio planete. Nije trebalo dugo da zgrada postane jedna od znamenitosti Barselone i nezaobilazna stanica na aveniji

OZELENJIVANJE FASADA DANAS JE LAKŠE NEGO IKADA

Osim što izgleda atraktivno i funkcionalno, poslovna zgrada, Edificio Planeta skreće pažnju na probleme životne sredine i klimatske promene koji su postali vodeći globalni problem decenijama nakon što je zgrada stvorena. Svake godine svet gubi sve više zelenih površina zbog betona, a zgrada sa fasadom punom zelenila dokaz je da beton i zelenilo mogu koegzistirati.

Ozelenjavanje fasada danas je lakše nego ikad, kažu stručnjaci, jer se razvijaju nove tehnologije, materijali su sve lakši, a izbor biljaka pogodnih za zgrade sve je veći.