Bez obzira da li ste vlasnik imovine ili menadžer, fiksni prihod od zakupa jednak je dobro usmerenom novčanom toku. Podaci o iznajmljivanju grade osnovu za svakodnevno poslovanje u upravljanju imovinom i investicijama. Takođe su izgradili temelj za procenu imovine. Stoga su tačni i dosledni podaci presudni za donošenje ispravnih odluka.

Zašto su stanarine tako važne?

„Renta za najam“ je univerzalni dokument koji mogu da koriste kupci, prodavci, upravnici nekretnina, investitori u nekretnine, zakupci i zajmodavci. Ali tu je mnogo više od onoga što se čini na prvi pogled.

Iako se mnogi djelatnici u prometu nekretninama mogu usredotočiti na bilans uspjeha i bilancu stanja, najamnina nekretnine za iznajmljivanje može pružiti iznenađujuću količinu detalja.

Tko ih koristi i za koju svrhu?

Iznajmljivanje stanova pruža stanodavcima brz pregled njihove baze stanara i s tim povezanih prihoda. Takođe je važan dokument koji se koristi u transakcijama komercijalne nekretnine, jer mnogi investitori i banke zahtevaju spisak zakupa kao deo svog postupka dubinske analize.The rent roll can also provide an early warning sign to property managers and owners that a problem may be arising with the tenant. The property or unit could then be pre-marketed for lease early enough to reduce the amount of downtime due to vacancy and repairs.

Kratki uvid u kiriju kupcu i prodavcu pokazaće da li je imovina ostvarila stabilan bruto prihod od zakupa. Poređenje poštene zakupnine sa trenutnim iznosom koji plaća stanar omogućava mogućnost povećanja vrednosti imovine jednostavnim povećanjem uplata.

Kada kupuje nekretninu, zajmodavac želi vidjeti odgovarajući najam u vašem zahtjevu za zajam. Iznajmljivači također koriste dokument o najamnini za istraživanje tržišta uspoređujući prosječnu najamninu na svojim jedinicama s onom koja je trenutno na tržištu. Ako su njihove najamnine niže, mogu navesti one s istekom najma po višim tržišnim cijenama i povećati prihod.

Investitori nekretnina koriste zakup da provere trenutni prihod od zakupa, potraže potencijal za iznajmljivanje imovine za zakup i predviđaju buduće probleme sa novčanim tokovima. Potencijalni kupac može primetiti da je većina izveštaja o zakupu po cenama iznad tržišnih i ističu u narednih nekoliko meseci, sugerišući da bi prihod od zakupa mogao znatno da padne nakon sticanja imovine pod zakupom.

Kako izvući najpotrebnije informacije iz vaših podataka?

Izmjerite, analizirajte, predviđajte i reagirajte

Assetti vam može pomoći da lako izmerite i prognozirate prihod od kirije. Možete pregledati i razvrstati svoje nekretnine po imenu, površini, datumu završetka, mesečnoj zakupnini ili nivou zakupa (mesečna ili godišnja zakupnina / m2 ili kvadratni metar - da, Assetti postavlja razne konvencije!). Pored toga, nudimo filtriranje i pretragu oznaka. To znači da pomoću oznaka možete da tražite određenu vrstu iznajmljivanja ili najma. Uz pomoć filtera možete pregledati zakupe do kraja zakupa, status, vrstu zakupca, vrstu jedinice, rok zakupa i vrstu imovine. Klizni filteri takođe mogu klasifikovati podatke prema zakupljenoj površini, mesečnoj zakupnini ili roku obaveštenja. Sve ovo vam omogućava da pregledate samo podatke potrebne za vašu trenutnu procenu.

Analizirajte slobodne prostore i zauzetost

Za investitore je upražnjeno mesto obično zastrašujuća reč. Želite da se usredsredite na minimiziranje slobodnih radnih mesta i postizanje što veće zauzetosti kako bi nekretnine ostvarivale maksimalan prihod. Pomoću naših vizualizovanih KPI-a možete u realnom vremenu lako videti koja svojstva imaju visoku ili nisku stopu popunjenosti ili slobodnih mesta.

Kontrolišite zakupnine uz obaveštenja o zakupu

Prilikom upravljanja rolnama za iznajmljivanje u Assettiju, poseban status zakupa izražava se markama u boji. Tu spadaju ugovor o zakupu, ugovor o zakupu koji još nije započeo ili ugovor o zakupu koji je već raskinut. Takođe možete da aktivirate jedinstvena upozorenja da vas podsete na zakupe koji ističu.

Reagirajte na promjene i povećajte potencijal

Bez obzira koju akciju odabrali za svoje kupce ili stanare, možemo vam pomoći da ostvarite vidljiv uticaj na vaš novčani tok. Na primer, možete da modelirate alternativni budžet za godinu dana na osnovu promenjene situacije. Daje vam odgovore na goruća pitanja koja imaju menadžeri nekretnina, investitori, iznajmljivači i banke: Kako će popusti na zakup ili obustavljena plaćanja uticati na finansije ulaganja u nekretnine?

Ali takođe možete napraviti demografsku analizu i u nekoliko koraka videti ko su vaši stanari i koliki je ukupan rizik u pogledu zakupljenog prostora, prihoda od zakupa ili geografskih rizika. Razumevanje izloženosti riziku pomoći će vam da uhvatite situaciju „velike slike“ sa Asseti-jevim KPI-ima.

Analiza najamnine i KPI-ovi

Uz Assetti možete analizirati svoje podatke za određeno razdoblje; jedan mjesec, tromjesečje, godinu ili određeno vrijeme.
Nudimo tri odvojena pogleda na naše KPI-je. Svoje podatke možete vidjeti kao popis, kao grafikon trendova ili kao nadzornu ploču.

Kada je reč o iskorišćavanju podataka o iznajmljivanju, Assetti vam ne pomaže samo da razumete vaše podatke. Takođe automatizujemo i vizualizujemo mnoge potrebne dnevne pokazatelje povezane sa upravljanjem imovinom.

Pitate se kako možemo da poboljšamo vaše upravljanje podataka za iznajmljivanje? Da li želite da vidite svoje podatke?

Ovaj članak je objavila Stefanie 09/02/2021 na Assetti.pro