Evolution Design je zaslužan za dizajn sedišta Sberbanke, ruske kompanije za bankarske i finansijske usluge u državnom vlasništvu koja se nalazi u Moskvi, u Rusiji.

Sberbank zahteva fleksibilne radne prostore jer njen način rada uključuje kreiranje prilagodljivih cross-funkcionalnih timova sa promenljivim osobljem i bez izražene vertikalne hijerarhije. Veličina svakog tima može varirati u zavisnosti od pojedinačnih projekata, tako da radni prostori moraju biti lako prilagođeni potrebnom broju učesnika. Još jedan izazov sa kojim su se suočili arhitekte bio je skala i labirintni raspored zgrade.

Svaki od njegovih četiri sprata je 7.500 kvadratnih metara i može primiti cca. 650 ljudi. Prvobitno dizajnirani za stanovanje, svaki sprat je bio podijeljen na više odjeljaka - rješenje koje je udovoljavalo propisima o vatri, ali nije zadovoljilo potrebe modernog otvorenog ureda ili omogućilo slobodan protok ljudi u prostoru.

Pametna dizajnerska rešenja

Evolution Design podelio je svaki sprat na četiri glavne zone, koje dele centralni komunikacioni čvor u srcu kancelarije. Čvorište je formirano od velike multifunkcionalne sale za sastanke, biblioteke za tihi rad i dve kuhinje okružene neformalnim sedištima. Radne stanice su smeštene duž vanjskog prstena zgrade pored prozora, kako bi najbolje iskoristile dnevnu svjetlost i osigurale udobnost za osoblje. Kako bi se sprečilo da zaposleni budu ometani stalnom cirkulacijom po prostoru, osmišljen je koncept 'soba u sobi' koji se ubacuje između radnih stanica i jezgra zgrade.

Ove prostorije prilagođene potrebama prostora funkcionišu kao prostorne pregrade, razdvajajući radna područja od glavne cirkulacije, ali i alternativne radne prostore kao što su prostorije za sastanke, za brainstorming i stand-up sastanke, otvorene prostore za individualne razgovore i zasebne sobe prilagodjene telefonskim pozivima ili fokusiranijem radu.

Zajednički radni prostor dizajniran je kao deo komunikacijskog čvora, sa visokim stolovima s površinom za pametne ploče, mekim stolovima za sedenje koji su savršeni za razgovor, kao i šankovima duž fasada zgrade s panoramskim pogledom na Moskvu. Svaki sprat ima i razigran dizajn, na primer, pravi SberJeep sa ugrađenom PlayStation tehnologijom za odmor od posla ili modernu verziju jurta, uređenu u stilu alpskih brvnare, za prijatne neformalne sastanke.

Jednostavna i intuitivna navigacija

Veličina svakog sprata zahtevala je jednostavan i intuitivan navigacioni uređaj, tako da svaka od četiri glavne zone karakteriše individualna boja i grafička tema kako bi se olakšala navigacija i razlikovale zone. Različiti tonovi glavne boje se koriste na podovima, zidovima i namještaju kako bi se dodatno olakšala navigacija.

Arhitekte su takođe koristile podebljane grafike da bi kreirale individualni izgled i osećaj za Sberbanku. Sobe za sastanke imaju tematske zidne grafike i trake za privatnost, koje se kreću od sjajnih uzoraka koji energiju kreativnosti podstiču na fotografiju osmišljenu da neguje mir tokom sastanaka.

Izvanredni rezultati

Kancelarije su svetle i odaju osećaj otvorenosti koji je pojačan izuzetnim pogledom na Kutuzovski prospekt i kompleks Moskve.

Raznolikost dostupnih radnih mesta i prostora za sastanke motiviše osoblje da promeni svoj radni prostor tokom dana, stimulirajući prirodan protok zaposlenih, ohrabrujući spontane sastanke i razmenu informacija, tako dajući radnom danu veću fleksibilnost i kreativnost. Od uvođenja agilnih principa rada, multidisciplinarni timovi rade efektivnije bez izražene vertikalne hijerarhije, isporučujući inovativne rezultate i brže i bolje rezultate. 

Kancelarije Sber banke uspostavljaju novi arhitektonski identitet vodeće finansijske institucije u Rusiji i Istočnoj Evropi, uz obezbeđivanje udobnog i stimulativnog radnog okruženja za svoje zaposlene.