Ulaganjem u nekretnine stvarate sebi neku vrstu finansijske sigurnosne mreže i potencijalni izvor dodatne zarade, pa ako već razmišaljate o tome da postanete ponosni vlasnik dodatne nepokretnosti, verovatno postepeno pravite i prve korake u istraživanju tržišta nekretnina. 

Bilo da se radi o životnoj ušteđevini ili vas je pogodila neočekivana finansijska injekcija ili razmišljate o kreditu kao izvoru sredstava za ulaganje, svakako ćete poželeti da dobro istražite raličite opcije pre nego što doneste odluku šta je u vašem slučaju najbolja investicija.  

Kako bismo vam bliže predstavili jako turbulentno tržište, u nastavku teksta predstavićemo nekoliko tipova nekretnina koje možete uzeti u razmatranje, uz predstavljanje onoga što možete očekivati od vlasništva nad njima. 

 

Poslovni prostor i lokali
Ulaganje u poslovni prostor, ugostiteljske objekte, lokale namenjene maloprodaji i kancelarijski prostor, skladišta ili objekte pogodne za industrijsku proizvodnju, predstavlja jedan od najpreporučljivijih i potencijalno najisplativijih vidova ulaganja u nekretnine. 

Kada se uzme u obzir visina početne investicije i prihod koji može da ostvari od izdavanja, ovaj tip vlasništva, daleko se bolje kotira u odnosu na druge. Kupovina nekretnine radi daljeg izdavanja u vidu poslovnog prostora ima posebne benefite, a evo koji su benefiti u pitanju: 

Pre svega, veća je verovatnoća da će nekretnina biti izdata znato brže, najčešće na duži period i da neće biti mnogo ’’praznog hoda’’. Možete, ako dobro odaberete lokal u pogledu lokacije i mogućnosti lake prenamene objekta za različite potrebe, računati na to da postoji stalna i velika potražnja za kvalitetnim poslovnim prostorom. 

Lista potencijalnih mušterija kreće se od domaćih i stranih banaka, preko sve većeg broja stranih kompanija koje u Srbiji otvaraju svoja predstavništva, zakupaca kojima je bitna opcija laka promene lokacije i plaćanje najma im ne predstavlja preveliki izdatak, velikih domaćih firmi koje šire svoje lance i manjih koje se još uvek  bore za svoje mesto na tržištu, pa stoga preferiraju iznajmljivanje, do sitnih preduzetnika, gde većina svoje poslovanje započinje upravo u iznajmljenim objektima. 

Kako izdavanje ovog tipa nekretnina pretežno upućuje na pravna lica, umesto na fizička, što je slučaj kod ostalih tipova, čitav proces uglavnom je pojednostavljen i ubrzan, po već razrađenom sistemu, pravno obezbeđen i definisan ugovorom, a obzirom da su uglavnom uz pitanju dugoročni ugovori, pruža se mogućnost za ostvarivanje stabilnog i redovnog prihoda na duže staze uz minimalni angažman od strane vlasnika. 


Omiljeni izvor pasivnih prihoda u Srbiji, iznajmljivanje stanova, oduvek je predstavljao veoma isplativ posao. U slučaju da se stan unapred namenjen za izdavanje kupuje na kredit, neophodno da svota koju možete tražiti kao stanarinu bude veća od one koju ćete morati da izdvojite za ratu kredita, jer, u suprotnom čitava finansijska konstrukcija postaje besmislena. Ne treba gubiti iz vida ni dodatne troškove u vidu kamata, obaveznih usluga koje banke naplaćuju i nadoknade za obradu kredita. 

Ponude stambenih kredita kod domaćih banaka veoma su povoljne, pri čemu klijenti mogu da biraju među različitim aranžmanima sa  varijabilnom ili fiksnom kamatnom stopom. Bilo da se odlučite na nešto  jednostavnije i manje zahtevno dugoročno izdavanje uz plaćanje na mesečnom nivou ili vam je pak privlačnija opcija kratkoročnog izdavanja, odnosno izdavanje stana na dan koje pruža bolju iskorišćenost same nekretnine i može da donese veću zaradu, ali podrazumeva daleko veći angažman, neophodno je da imate jasno profilisanu ciljnu grupu i da u skladu s njom odaberete adekvatno lociran stan odgovarajućih karakteristika. 

Kao što izdavanje ozbiljnim zaposlenim osobama, na duži period može da donose ustaljeni priliv novca, tako i izdavanje po sistemu stan na dan pruža mogućnost dva do tri puta veće zarade, samo što vremenom, ukoliko tome ozbiljno i savesno pristupite, može da početi zahteva od vas puno radno vreme, kao da je u pitanju redovno zaposlenje. U oba slučaja imate mogućnost da, ako ste voljni da za to izdvojite određeni procenat vaše zarade, obaveze delegirate pojedincima koje ćete sami angažovati ili nekoj od službi iz  mreže koja nudi poslodavcima potrebne tipove usluga ili možete jednostavno da ceo postupak izdavanja i komunikaciju sa klijentima prepustite specijalizovanoj agenciji.

Stanovi za adaptaciju i ponovnu prodaju
Kupovina u cilju ponovne prodaje nije lak zadatak ali je najbolja za one koji žele brzo da zarade. Nekretnine su u ovom slučaju obično u lošem stanju prilikom kupovine, zbog čega je i cena značajno niža. Kupcu preostaje da ih zatim adaptira i proda radi ostvarivanja dobiti. 

Placevi na planinama i u okolini Beograda
Iako je do nedavno najveća potražnja vladala za nekretninama koje su se nalazile u okviru užeg urbanog gradskog jezgra, koje je važilo za najpoželjnije mesto za život, fokus se u poslednje vreme pomera i raste popularnost i interesovanje za lokacije u blizini Beograda, kao i na obližnjim planinama parcela.

Razloga za to ima nekoliko, od želje za begom od gradske gužve i potrebe za sklanjanjem od sve jačeg i opasnijeg zagađenja, poriva ka preventivnom distanciranju iz zdravstvenih razloga, a tu su svakako i promene koje su nastale na polju načina organiacije i mestu obavljanja radnih obaveza, koje same po sebi umanjuju potrebu za konstantnim boravkom u gradu. 

Pored pomenutog, razvoj putne mreže i infrastrkturni radovi na periferiji doveli su nas u situaciju da Beograd bude u dometu od deset do petnaest minuta vožnje dok uživamo u opuštenosti i komforu koje samo koju samo privatnost daleke periferije može da ponudi. U ovom slučaju, kada je izvesno da će u skorijem periodu sve veći broj potencijalnih kupaca merkati dobre placeve s namerom da se upiše među redovne vikendaše, pravovremena reakcija i pametno ulaganje mogu da za vrlo kratko vreme obezbede značajnu dobit.

  

Izvor:nekretnina.rs