Beogradski istraživački forum predstavlja tržišne pokazatelje za drugi kvartal 2013. godine – ukupan zakup kancelarijskog prostora, cene zakupa i stope prinosa poslovnog prostora A klase – kao uspešan rezultat zajedničkog rada istraživača sa ciljem da se ponudi dosledan, tačan i transparentan pregled tržišta.

Potražnja kancelarijskog prostora

U drugom kvartalu 2013. godine, ukupna bruto aktivnost iznosila je 25.087 m2, što predstavlja rast od rekordnih 270% u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno povećanje od 61% u odnosu na rezultate ostvarene u prvom kvartalu 2013. godine. Od te kvadrature, 10.357 m2 se odnosi na nove transakcije, 580 m2 na proširenja zakupa postojećeg prostora, 13.590 m2 predstavljaju obnove postojećih ugovora o zakupu, dok se 560 m2 odnosi na obnovu postojećih ugovora o zakupu uz istovremeno proširenje postojećeg prostora. Ukupno je zabeleženo 25 transakcija na tržištu, sa prosečnom zakupljenom kvadraturom od 1.003 m2.

Kada analiziramo tražnju po sektorima, tradicionalno jaki sektori su i u ovom kvartalu bile IT i kompanije iz oblasti pružanja profesionalnih usluga, dok je najveće učešće zabeležio bankarski sektor sa čak 51%. Lokacijski posmatrano, najveći broj transakcija je registrovan na Novom Beogradu, više od 67%.

U drugom tromesečju 2013 godine, nisu zabeležena preseljenja u sopstvene kancelarijske prostore (owner occupied deals).

Cene zakupa i stope prinosa poslovnih prostora klase A na najboljim lokacijama

Cene zakupa poslovnog prostora A klase na najboljim lokacijama u drugom kvartalu nisu zabeležile promene u odnosu na prethodni kvartal i dalje variraju između 14 i 16.5 Eur/m2/mesečno dok su procenjene stope prinosa iznosile između 9 i 9.5%.

Osnivanje Beogradskog istraživačkog foruma

Po ugledu na platforme za razmenu podataka koje već postoje u Varšavi, Pragu, Bukureštu, Budimpešti i Zagrebu, tri vodeće konsultantske kuće za nekretnine u Srbiji - "CBS International" (deo CBRE grupacije), "Colliers International" i "Jones Lang LaSalle" osnovale su Beogradski istraživački forum krajem 2012. godine, sa ciljem da sakupe, analiziraju i objave ključne podatke o tržištu nekretnina. Kompanije će od sada zajedno prikupljati, analizirati i tromesečno objavljivati glavne pokazatelje tržišta kao što su broj kvadrata izdatog kancelarijskog prostora, visina zakupa i stope prinosa poslovnog prostora klase A na najboljim lokacijama.

Transparentnost tržišta i preciznost ključnih pokazatelja su osnova za donošenje važnih investicionih odluka u oblasti nekretnina, tako da ova inicijativa predstavlja početak novog pristupa poslovanju i ostvarivanju najbolje prakse na lokalnom tržištu.

 

Izvor: eKapija