Jedna od tema konferencije bila je mogućnost ulaganja u Srbiju i razvoj nekretnina u našoj zemlji.

Učesnici skupa su ocenili da banke podržavaju investitore, ali tek kada se uvere u finansijske mogućnosti i sposobnost kompanije da realizuje projekat.

Nikola Senesi, partner u konsultantskoj kompaniji, specijalizovanoj za evropska tržišta u razvoju, "WolfMcGill", rekao je da će banke izaći u susret investitorima koji imaju dobar projekat.

- Institucionalni investitori nisu prisutni u sektoru nekretnina jer u Srbiji postoji visok rizik za ulagače. Fondovi, koji su ranije bili prisutni na ovom tržištu više ne posluju u Srbiji. Strani investitori koji su ulagali pre finansijske krize sada pokušavaju da prodaju problematičnu imovinu. Najveći deo finansiranja dolazi iz akcijskog kapitala – ukazuje Senesi.

Claus Graggaber, direktor "Erste Group Immorent Serbia", istakao je da banke nisu spremne da preuzmu rizik izgradnje.

- Potrebno je unapred obezbediti zakup nekretnina. Za dobre projekte, mogu se obezbediti zakupci za većinu prostora pre izgradnje, a posebno za stambeni prostor. Ako ne postoji iznajmljivanje unapred, to šalje poruku drugim investitorima o situaciji na tržištu – naveo je on.

Da banke ne žele da prihvate rizik investicije napomenuo je i Rudolf Riedl, direktor za Srbiju kompanije "Raiffeisen Evolution". On je skrenuo pažnju i na administrativne probleme koje postoje za investitore u Srbiji.

- Glavno pitanje za investitore je pravna sigurnost. Ako su postojala određena pravila, kada je kompanija došla na neko tržište, ona očekuje da ta pravila ostanu i u fazi realizacije investicije. Porezi ne bi trebalo da se često menjaju. Zemljišne knjige nisu kompletirane. Država sada radi na tome da se može steći vlasništvo nad zemljom nad kojom su investitori imali pravo korišćenja - objasnio je Riedl i dodao da je u Srbiji veliki problem i korupcija.

Nikola Senesi je istakao da je Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. veoma loš po investitore i da oni očekuju znatne promene u novom dokumentu.

Direktor "Erste Group Immorent Serbia" je ocenio da nema mnogo stranih investitora u Srbiji jer su se od početka finansijske krize usmerili na svoje osnovno tržište.

Velika tražnja za poslovnim prostorom u Beogradu

Govornici na skupu su se složili da na našem tržištu nedostaje poslovni prostor, što je veliki problem za investitore koji odluče da smeste poslovanje u Srbiju.

Andrew Peirson, direktor JLL, konsultantske kuće za nekretnine, rekao je na skupu da nijedna od zemalja u regionu, pa ni Srbija, nema razvijeno tržište nekretnina.

- Reč je o tome da ne postoji tražnja za nekretninama unapred dve godine već je to period od 6 do 9 meseci. Potreban je veći akcijski kapital za izgradnju. Pitanje vlasništva i poreza nije problem Evropske unije već lokalni problem koji bi što pre trebalo rešiti.

Peirson je ukazao da strani investitori jedino mogu da otvore firmu u objektu koji sami izgrade s obzirom na veliki nedostatak poslovnog prostora u Srbiji.

- U Beogradu nedostaje i poslovni i stambeni prostor. Jedina slobodna zgrada u Novom Beogradu od 5.000 kvadrata čeka završetak. U Starom gradu nema slobodnog odgovarajućeg poslovnog prostora, tako da se svi sele u Novi Beograd, što povlači i putovanje stanovnika svaki dan na posao u Novi Beograd - rekao je Peirson i dodao da je cena zakupa u šoping centrima u Beogradu veća nego u region jer nema ponude.

Nikola Senesi iz "WolfMcGill" se slaže da "nema preterane ponude ni u jednom segment tržišta nekretnina".

- Beograd može da primi do 20.000 kvadrata poslovnog prostora u naredne 2-3 godine i nekoliko ritejl parkova. Osim poslovnog prostora A klase, Beograd nema klasu B za cenu 9-9,5 EUR – ocenio je Senesi.

Direktor JLL je istakao da je "Beograd na vodi" dobar projekat za razvoj cele zemlje.

- "Beograd na vodi" neće negativno uticati na tržište nekretnina u ostalim delovima grada jer tržište nije razvijeno. Bilo koji grad na reci ima uz vodu najbolje nekretnine, a Beograd ima splavove.

Kada je reč o statističkim podacima, govornici su se složili da sve informacije o tržištu nekretnina proveravaju na nekoliko strana.

Rudolf Riedl je rekao da proveravaju sve podatke na nekoliko mesta jer se podaci "Eurostat"-a ne poklapaju sa lokalnim podacim što iziskuje dodatnu proveru.

Nikola Senesi je naveo da je teško doći do podataka u vezi sa prometom u maloprodaji, a Andrew Peirson je napomenuo da sve zgrade u samom centru grada nisu obuhvaćene statistikama.


Source: ekapija.com
Publisher: ekapija.com