Microsoft-ov poslovni prostor u Beču završio je INNOCAD architektur. Dizajn kombinuje brojne šarene, sveže i privlačne elemente dizajna kako bi stvorio ono što bi moglo da se nazove najkreativnijim poslovnim prostorom kompanije Microsoft. Ovaj prostor sadrži brojne tematske sale za konferencije i sastanke u rasponu od lovačke do okeanske teme. Još jedna popularna karakteristika je zid biljaka na recepciji - koji takođe ima odličnu rendgensku sliku računara.

Kroz prostor, arhitektura igra ključnu ulogu, olakšavajući „novi rad“ u funkcionalnosti, infrastrukturi i konceptu dizajna. Tim stvara idealno radno okruženje razvijajući jedinstven sklad između ljudi, prostora i tehnologije.

Povezivanje sva tri sprata je centralni element Microsoftovog sedišta koje uključuje: čvor komunikacije koji podstiče interakciju sa interfejsom, kružnim nameštajem, kafićima, raznim salonima, zajedniškim prostorima, bibliotekom i manje javnim prostorijama za odmor kao i onih koje podstiču mnoštvo aktivnosti od spontanih sastanaka do pokretanja. Coworking, oni koji rade od kuce, oni koji su konstantno u pokretu... - svaki od ovih zaposlenika dobija optimizovano radno okruženje koje pruža dobar osećaj, što omogućava maksimalnu produktivnost.

Dostupne su 23 sale za sastanke različitih konfiguracija koje se mogu rezervisati samo preko Microsoft Outlooka. Tu su i dodatni prostori namenjeni za brze sastanke ili konferencijske pozive. Otvorene kancelarije sa 220 radnih mesta i 65 fiksnih radnih stolova dele 330 zaposlenih. Rezultati su optimizirali ukupnu površinu za 10% uz istovremeno proširenje zajedničkih prostora, dok su istovremeno smanjeni troškovi rada ureda. Prosječno 10% više zadovoljstva zaposlenika, 12% povećanje produktivnosti i efikasnosti, manje potrebnog prostora, poboljšani ugljični otisci i mnogi drugi slični pozitivni rezultati mogu se postići i već su merljivi.

Naziv projekta: HK MICROSOFT AUSTRIA

Funkcija: Office, Best of

Lokacija: Beč, AUSTRIJA

Površina: 4.500 m²

Broj spratova: 3

Početak gradnje: 07/2011

Završeno: 10/2011

Troškovi izgradnje: 2,8 miliona eura neto

Projektni tim: Oliver Kupfner Dominik Gladik, Jorg Kindermann, Martin Lesjak

Fotograf: Paul Ott, Christian Dusek