Pančevački most, Foto: Masanori Jošida

Međutim, zbog interesovanja stranih investitora, i izgradnje dva velika projekta, Borča sa okolnim naseljima (Ovča, Padinska skela, Kotež...) realno je da se pretvori u najveće gradilište komercijalnih i stambenih sadržaja.

U Borči cena kvadrata stana je veoma atraktivna i kreće se od 800 do 1.000 evra. Oni koji pak požele da prave kuću, platiće plac od 1.700 do 4.000 evra po aru. Dobra autobuska povezanost sa Zemunom i centrom, namamila je studente iz unutrašnjosti da žive u nameštenim stanovima. Iznajmljivanje garsonjere ili jednosobnog stana košta od 100 do 150 evra.

Borča više neće biti prenaseljena palanka. Investicija teška oko 300 miliona evra pokrenuće urbanizam. Tik pored urbanog naselja, zaposliće se oko 20.000 IT inženjera. Oni, ako se gledaju profesije, imaju najveće plate u Srbiji. Jedan broj njih poželeće da živi blizu svog posla, pa će biti potrebna izgradnja novih stambenih naselja.

Izvodi se logičan zaključak da će se na banatskoj ravnici graditi novi hoteli, stambene lamele, škole, vrtići i domovi zdravlja. Otvaraće se restorani, sportski centri, trgovački centri.

I nova Luka će oživeti levu obalu Dunava. Zbog nje će se graditi nove saobraćajnice. Za nekoliko godina realno je da bi cene nekretnina u naseljima na levoj obali Dunava mogle da poskupe i do 30 odsto, pišu Večernje novosti.

“Kada ova dva velika projekta na levoj strani Dunava budu završena, ovaj deo Palilule naći će se na meti mnogobrojnih biznismena, koji će za poslovni prostor tada morati da obezbede znatno višu svotu novca od one koja je danas na tržištu”, priča Milena Parandilović, trgovac nekretninama.

Podsticaj da se ovaj deo grada razvija dala je država izgradnjom saobraćajnice koja povezuje Pačevo i Zemun. Kruna ove investicije je Pupinov most, čiji su kapaciteti oko 250.000 vozila dnevno.

Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara, a radovi bi trebalo da počnu 2018. godine. Studija izvodljivosti predviđa da će na tom mestu biti otvoreno više od 1.000 visokotehnoloških kompanija. Početak gradnje nove luke Beograd takođe se očekuje u bližoj budućnosti, a najave govore da će ona biti čak sedam puta veća od postojeće.

Komercijalnih kvadrata Borča ima malo, pa će cena placa za izgradnju drastično skočiti. Očekuje se i da će vrednost stanova sa sadašnjih 800 evra po kvadratu, skočiti bar 50 odsto.

"Naselja na levoj obali Dunava imaju velikih problema infrastrukturne prirode. Delovi nemaju kanalizaciju. Ulice su tesne. Neke nemaju trotoara. Ovaj deo grada nema svoju gimnaziju, pozorište, izostaju vrtići i domovi zdravlja. Potrebni su planski parkovi”, priča Parandilovićeva.

Trenutno, do Borče se, iz centra grada, za manje od pola sata stiže i preko Pupinovog i preko Pančevačkog mosta. Iz ovog prigradskog naselja saobraćaju četiri linije GSP - 95, 96, 85 i 104.

Idealno je mesto za mlade bračne parove. Tu je veliki šoping centar. U Borči se đaci školuju u tri osnovne škole - "Stevan Sremac", "Rade Drainac" i "Jovan Ristić". Naselje ima i nekoliko vrtića. S obzirom na to da ima mlađu populaciju, potrebno je proširiti kapacitete.

Borča ima veliku zelenu pijacu, a na Zrenjaninskom putu, na samom ulazu u Borču nalazi se supermarket "Roda". Meštani se uglavnom rekreiraju na nasipu u Crvenki, ili na stadionu BSK.

 

Source: www.alo.rs