Uvidom u Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola, vlasnik dva stana u ovoj zgradi podneo je Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove zahtev za izdavanje lokacijskih uslova, što mu je i odobreno krajem jula prošle godine.

 

Prema ovom dokumentu, na lokaciji dosadašnjeg objekta nalaziće se stambeno-poslovna zgrada sa podrumom, prizemljem, tri sprata i potkrovljem, a postojeći objekti biće uklonjeni.

Planirano je osam poslovnih prostora, 11 stambenih jedinica, kao i 24 garažna mesta, dok će ulaz biti sa strane Jevrejske ulice.

Kao osnovu za ovu investiciju, investitor se pozvao na novi planski dokument za ovaj deo grada, koji je na Skupštini grada usvojen u julu prošle godine. Sledeći koraci su podnošenje zahteva za izdavanje građevinske dozvole i prijava početka radova.

 

Ova jednospratnica pored Futoške pijace godinama propada, a sanacija iste dugo je očekivana i nije bila moguća zbog nerešenih imovinsko-pravnih poslova.

 

Kako je 021.rs maja prošle godine pisao, zgrada je ograđena još 2018. kada je krovna konstrukcija počela da se urušava. Privatni vlasnik i Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove tada su uradili podupiranje međuspratne tavanice i pregradnog zida.

 

Međutim, zgrada je nastavila da propada, dok je krov vidno urušen i nestabilan.

 

Novosađanin koji se nedavno javio redakciji 021.rs pitao je šta se dešava sa ogradom i zgradom koja već godinama stoji na istom mestu i naveo da su gužve zbog prolaznika u tom delu ulice redovne.

 

"Šta god da se desilo sa tom građevinom i apotekom, ko god da je porazbijao prozore, nema logike da neko zauzme deo trotoara zauvek i ne rešava problem zbog kog je ograda postavljena. Ova ograda i ruševina srasle su sa gradom", napisao je on.

 

Na pitanja portala 021.rs kada se planira sanacija zgrade i na koji način bi ovaj prolaz za pešake mogao da se proširi, iz gradske uprave ni nakon više od nedelju dana nisu odgovorili.

 

Stambena zgrada u Jevrejskoj 40 izgrađena je u prve dve decenije 20. veka, a u njoj se za sada nalazi poslovni prostor u vlasništvu Novog Sada i dva stana u privatnom vlasništvu. Na celoj parceli nalazi se pet objekata, koji su svi u vlasništvu države.

 

Iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove su u maju 2023. godine portalu 021.rs rekli da je za sanaciju i rekonstrukciju ovog objekta potrebna saglasnost svih lica koja su vlasnici na ovoj parceli.

 

"Gradska uprava je u nekoliko navrata pozivala privatnog suvlasnika u cilju rešavanja pitanja rekonstrukcije objekta, međutim do realizacije nije došlo", dodaju.

Objašnjavaju da se suvlasnik ovoj upravi ranije obraćao Zahtevom za razmenu nepokretnosti, ali je od tog postupka kasnije odustao.

"S obzirom na sve navedeno, a naročito na činjenicu da Grad Novi Sad nema saglasnost suvlasnika za rekonstrukciju i sanaciju predmetnog objekta, Grad nije u mogućnosti da potrebne radove izvrši samostalno", zaključili iz gradske uprave.

 

Novi Plan detaljne regulacije povećao spratnost u Jevrejskoj

 

Plan detaljne regulacije dela novog centra severno od Futoške ulice u Novom Sadu, između ostalog, propisao je i pravila za deo Jevrejske ulice.

Ovim planom je previđeno da se dozvoljena visina zgrada poveća i da zgrade mogu da postanu četvorospratnice, s tim da bi poslednji sprat bio uvučen.