Ovaj deo grada postaje jedna od najdinamičnijih poslovnih zona Beograda, grada koji je prepoznao potrebu za visoko kvalitetnim poslovnim prostorima. U Erste Group Immorent-u verujemo u Beograd i veoma smo posvećeni pružanju podrške gradovima u jugoistočnoj Evropi koji se brzo razvijaju. Visoka tražnja potencijalnih rentijera dovela je do širenja Sirius Offices. Ovaj deo kompleksa biće izgrađen u skladu sa najvišim standardima i najsavremenijim metodama gradnje i imaće visoki potencijal za izdavanje“, rekao je Volfgang Hausner, generalni direktor Erste Group Immorent. Hausner je dodato da će trg ispred Sirius Offices, ugao dve velike arterije Novog Beograda, postati zelena površina koju će i korisnici zgrade i građani moći da iskoriste za predah i relaksaciju, ali i za organizaciju različitih vrsta događaja.

Među faktorima za dodatno ulaganje bila je i činjenica da je beogradsko tržište nekretnina u fazi ekspanzije, nakon stagnacije u periodu 2008-2014. i oporavka od 2014. do 2016. godine, i da je Novi Beograd postao središte prvoklasnog kancelarijskog prostora - dostupni poslovni prostor u ovoj opštini je prošle godine bio šest puta veći no 2004. godine.

Projekat se gradi prema najvišim ekološkim standardima, uz poštovanje zahteva energetske efikasnosti i korišćenje recikliranog materijala. Kancelarije „A” klase imaće jedinstvenu visinu sprata na tržištu od 2.9 metara, pružajući dodatni komfor korisnicima. Kada je krajem juna prošle godine izgrađen prvi deo kompleksa, u njega se među prvima uselila Erste Banka.

„Mogu sa sigurnošću da kažem da su zaposleni u Erste Banci veoma zadovoljni što je Sirius Offices od jula prošle godine novo sedište Banke. Pored njihove veće produktivnosti i opšteg zadovoljstva na radnom mestu, naglasio bih i da su naši klijenti takođe zadovoljniji izgledom i uslugom u novoj filijali u okviru zgrade, dizajniranoj i prilagođenoj njihovim potrebama. Sa ovom investicijom u Sirius, Erste Banka i Erste Grupa su uložili ukupno 345 miliona evra u projekte razvoja nekretnina u Srbiji. Pored poslovnih prostora, u našem portfoliju su i tržni centri, retail parkovi, hipermaketi i logistički centri. Svi projekti doprineli su otvaranju novih radnih mesta i unapređenju građevinske industrije u Srbiji, što je ujedno i misija Erste Grupe u smislu širenja prosperiteta u Srbiji i svim zemljama u kojim posluje“, rekao je predsednik IO Erste Banke Slavko Carić.

Sirius Offices trenutno koriste kompanije iz sektora građevinarstva, IT i retail sektora, kao i industrije osiguranja. Među onim sa najviše zakupljenog prostora do sada je koncern Strabag, koji je gradio Sirius Offices u prvoj fazi, a takođe mu je ukazano poverenje za podjednako kvalitetnu izgradnju druge faze.

„Činjenica da smo odabrali da budemo jedan od ključnih zakupaca Sirius Offices samo je potvrda visokog kvaliteta, savremenog i funkcionalnog dizajna ovog objekta, kao i prednosti koje pružaju njegova lokacija i povezanost sa bitnim tačkama prestonice. U predstojećem periodu očekujemo dalji rast našeg poslovanja u svim segmentima građevinarstva. Biće nam izrazito zadovoljstvo da u novoizgrađenoj drugoj fazi zauzmemo dodatni poslovni prostor i time uvećamo kapacitete naše regionalne upravne zgrade“, istakao je Dragan Pavelić, regionalni direktor Strabag-a i član Upravnog odbora Strabag Austrija.

Od 2010. godine, tražnja za poslovnim prostorom u Beogradu je u stalnom porastu – sa 63.000 kvadratnih metara u 2014. godini, preko 97.000 tri godine kasnije i 26.000 samo u prvom kvartalu 2018. godine, podaci su kuće Cushman and Wakefield. Najveći broj rentijera dolazi iz IT industrije (43 odsto), četvrtina njih je iz sektora proizvodnje i energetike, dok je desetina zakupaca iz segmenta potrošačkih usluga.

U poređenju sa centrom Beograda, čiji poslovni prostor čini približnu četvrtinu ukupno dostupnog u gradu, na Novom Beogradu nalazi se gotovo tri četvrtine dostupnog prostora. Najveća opština u Srbiji je tako postala ključna za poslovne nekretnine, sa 80 odsto rentijera koji ciljaju upravo taj deo prestonice.

Kompleks Sirus Offices otvoren je 30. juna 2017. godine, kada je završena prva faza investicije od 40 miliona evra i izgradnja 18.500 kvadratnih metara i 230 parking mesta.

 

(izvor: Real Estate Magazine)