Još jedan šalter za preduzetnike otvoren je danas u Beogradu, u opštini Savski venac, gde će preduzetnici imati mogućnost da dobiju sve informacije potrebne za njihovo poslovanje.

 

Savski venac time je postala šesta opšina, posle Zvezdare, Voždovca, Čukarice, Obrenovca iRakovice, na kojoj je otvoren takav šalter, kao instrument podrške preduzetništvu, malim i sređnim preduzećima.

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da će šalter pomoći privrednicima sa Savskog venca koji više neće morati "da lutaju", već će na jednom mestu moći da dobiju odgovore na sva pitanja pravne, ekonomske, finansijske, knjigovodstvene prirode...

 

Cilj gradske vlasti je da doprinese razvoju ekonomije i podstakne razvoj preduzetništva, dodao je Mali.

 

"Vlada Srbije je ovu godinu proglasila godinom preduzetništva i ovo je jedan mali doprinost grada tom njenom naporu", rekao je Mali.

 

On je posebno naglasio da je od kraja prošle do marta ove godine u Beogradu otvoreno više od 2.200 preduzeća, što, kako je rekao, znači da grad dobro radi dajući podršku preduzetnicima.

 

Podsetio je i da grad raspisuje različite konkurse za podršku malim i srednjim preduzećima, kao i ženskom preduzetništvu, omogućuje mladima prostor da ostvare ideje u NTP "Zvezdara".

 

Takođe, kako je rekao, nadležni su utvrdili da u gradu postoji poslovni prostor koji se ne koristi i koji će biti ponuđen onima koji žele da pokrenu mali biznis, pod povoljnim uslovima, po subvencionisanim cenama.

 

Predsednica opštine Irena Vujović istakla je da je otvaranje šaltera za preduzetništvo značajno da unapređenje usluga za preduzetnike, posebno imajući u vidu da je Savski venac u samom vrhu po broju registrovanih preduzeća.

 

"Znčajan deo ekonomskiog rasta i borba sa nezaposlenošću rešva se preduzimanjem pozitivnih mera, a otvaranje šaltera je jedna od njih", napomenula je Vujović dodavši da će se nadležni truditi da iskoristi sve mogućnosti sporazuma koji je potpisan sa Privrednom komorom Beograda.

 

Kako je objasnila, na šalteru će preduzetnici moći da dobiju pomoć u oblasti analize poslovnih planova, start ap preduzeća potrebnu obuku, a moću će na jednom mestu da se obave svi poslovi za koje je do sada bilo potrebno ići u više institucija. 

 

Predsednik Privredne komore Beograd Milivoje Miletić rekao je da su šalteri za preduzetnike veoma važni, jer predstavljaju organizovano uređenje poslovnog ambijenta i dodao da ta aktivnost nije kratkog daha.

 

Dodao je da beogradska privredna komora ima poseban program aktivnosti po ugledu  na razvijene ekonomije, kojima želi da svoje kapacitete stavi u funkciju razvoja privrede.

 

On je pozvao sve privrednike da koriste usluge šaltera.

 

"Uvren sam da će ovo doprineti daljem unapređenju kapaciteta malih preduzeća, a to je najvažnije. Tako ćemo podići privatni sektror, jer uz reforme vlade i rešavanje problema u javnom sektoru, moramo da radimo na podizanju privatnog sektora radi zadovoljenja društvenih potreba", rekao je Miletić.

 

Da će ubuduće privrednicima biti znatno lakše, potvrđuje i Dragan Đorđević, iz Udruženja privrednika Savskog venca, koji je rekao novinarima da je otvaranje šaltera za preduzetnike dobra prilika i podrška svim privrednicima iz celog Beograda.

 

Privrednici imaju mnogo problema i pitanja, a oni su glavna pokretačka snaga i naše privrede i naše budućnosti, dodao je on.

 

"Otvaranje šaltera će doprineti da se određena pitanja postave, da se brže dobiju odgovori i da se dobije na vremenu, koje bismo iskoristili za unapređenje rada i poslovanja", smatra Đorđević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: tanjug.rs