U postkovid vremenu, koje karakteriše visok nivo neizvesnosti i inflatornog kretanja, mnogo je pitanja koja se susreću. Svet kakav znamo, ide ka značajnoj transformaciji, poput larve koja se u kratkom roku pretvara u leptira. Nastupajuća metamorfoza, kao i ubrzana izmena regulativa su vidljivi svuda oko nas, iako prave dimenzije dolazećih promena nismo u stanju da sagledamo.

Na tržištu nekretnina Srbije, svedoci smo nekoliko transakcija u domenu kancelarijskog prostora. Jedna transakcija koja podrazumeva preuzimanje celog protfolija se privodi kraju, jedan kancelarijski portoflio je podeljen da dva dela, pri čemu je jedan deo „pronašao“ svog novog vlasnika, a za drugi deo, trenutno se pregovara. Takođe u trećem poduhvatu, jedan udeo u spv-u koji nosi poslovnu zgradu, promenio je vlasnika. Bilo je nekoliko transakcija gde je imovina kao kancelarijski sadržaj „promenila vlasnika“ kao što je Genex kula i nekoliko manjih objekata u samom Beogradu.

Sve ovo je dobra najava za panel posvećen razvoju office prostora u regionu, koji će se na ovogodišnjem REBEC-u održati u utorak, 20. juna, sa početkom u 14:30h u  „Sava river stage / Rhodos conference room“ u okviru kongresnog bloka hotela Golden Tulip Zira. Moderaor panela je g. Srđan Vujičić, Manging Director Conza Properties, a potvrđeni govornici su: gđa Ljubica Ralević, Finansjiski direktor SF1 Grupe, g. Bojan Jevtić, Country Manager Savills/Coreside i g. Bojan Jevremović, Leasing Director Office Portfolio’s  kompanije Confluence Property Management.  

 

 

Ono što treba istaći

Trend je vraćanje poslovne zajednice u centar Beograda, ultimativno se insistira na EDGE-u (Excellence in Design for Greater Efficiencies), zakupci su sve zahtevniji, developeri sve fleksibilniji u svojoj ponudi. U sve manjem modu rad od kuće, a sve ćešće iz co-working space-a. Na pragu velike svetske transformacije, leži i digitalizacija, kao i neuobičajeno ubrzan tempo razvoja veštačke inteligencije.

U Beogradu se pokreću fleksibilni poslovni prostori kao proizvodi sa kompletnom infrastrukturom koji se iznajmljuju na tačno određeno vreme. Mobilne aplikacije pomažu u smanjuju vreme izbora i konačnog dogovora. Sve, od nauke, preko biznisa, pa do samog društva biće transformisano. Pozitivan uticaj na ljudsku kreativnost i produktivnost biće ogroman.

Posetite nas u Metropol hotelu ili online, putem WHOVA US Social Network tehnologije na www.rebec.rs. Vidimo se od 19-21 juna!  

 

Tekst kreirao: Aleksandar Opsenica, organizator REBEC-a