PROCESOM restitucije od kraja 2014. godine na teritoriji opštine Stari grad starim vlasnicima vraćeno je čak 35.000 kvadratnih metara. Najskuplja poslovna zona tako je ostala kraća za čak 300 miliona dinara godišnje, koje se sada ulivaju u kase starih vlasnika, za "Novosti" objašnjava Andrej Belingar, član veća Opštine Stari grad.

 

Lokali na Trgu Nikole Pašića, Terazijama, u Hilandarskoj ulici preko noći dobili su novog vlasnika. Više od 400 lokala u vlasništvu grada Beograda, a kojima je upravljao opštinski "Poslovni prostor Starog grada" do danas je vraćeno vlasnicima, kojima su svojevremeno oduzeti u procesu nacionalizacije pre nekoliko decenija.

 

- Svojevremeno smo upravljali sa više od 1.600 lokala, a danas ih je tek 1.216 ili oko 100.000 kvadratnih metara. Ovaj broj objedinjuje i jedinice poslovnog prostora, koje su sada u susvojini, odnosno nisu vraćene u celosti, već je za samo jedan deo kvadrature doneto rešenje o povraćaju. U tom slučaju, zakupci se obaveštavaju, pa kiriju plaćaju proporcionalno, deo zakupodavcu, a deo novom vlasniku - objašnjava Belinger.

 

Pred Agencijom za rastituciju trenutno se nalaze i zahtevi za povraćaj velikog broja lokala u Knez Mihailovoj ulici, najekskluzivnijoj tržišnoj lokaciji.

 

- Zahtevi za povraćaj lokala u Knez Mihailovoj svakako su najzanimljiviji. Ipak, u tim slučajevima postoji mnogo nedostataka i nepravilnosti u podnetoj dokumentaciji, pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji lokali će biti vraćeni i u kolikoj kvadraturi. Svakako, biće to značajan gubitak, jer kvadratni metar poslovnog prostora košta 1.400 dinara mesečno - kaže Andrej Belinger.

 

Prema podacima Opštinskog javnog pravobranilaštva, postupak pokreću i ljudi kojima je direktno oduzeta imovina, ali i drugo, pa i treće koleno. Ipak, broj lokala koji će biti vraćeni starim vlasnicima još je pod znakom pitanja, iako podaci govore da je čak 80 odsto na Starom gradu svojevremeno nacionalizovano.

 

LOKACIJE

 

Među prvim lokalima koji su vraćeni starim vlasnicima bio je i poslovni prostor nekadašnje Robne kuće "Beograd" na Trgu Nikole Pašića, u kom je sada popularna drogerija. Uglavnom, svi lokali u Hilandarskoj ulici više nisu u državnom vlasništvu, kao ni popularni lokali na Terazijama, na samom ulazu u Knez Mihailovu ulicu.

 

U vlasništvu grada i dalje je siguran poslovni prostor, čiji nekadašnji vlasnici nisu imali naslednika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.novosti.rs/