Međutim, u CBRE-u vjeruju da tih 11 posto nedovoljno reflektira postignuti napredak te ističu da je, od trenutnih 926 milijardi eura duga, oko 143 milijarde novih dugova stvoreno od kraja 2008. Stoga tvrde da je od kraja 2008. rješeno oko 244 milijarde ili 24 posto ukupnog duga.

Refinanciranje

Unatoč određenom napretku u stanju duga u sektoru komercijalnih nekretnina, kratkoročno produživanje i refinanciranje dugova je imalo značajan učinak na dospijeće kredita. Prema podacima 79 posto ili 731 milijarda eura duga na naplatu stiže u narednih pet godina. U CBRE-u tvrde da, iako u posljednjih 12 mjeseci vladaju bolji uvjeti na kreditnom tržištu, količina duga koji dolazi na naplatu uvelike nadmašuje kratkoročne kreditne kapacitete.

Novi zajmodavci, poput kreditnih fondova, osiguravatelja, privatnih equity fondova i tržišta kapitala, još uvijek su u razvojnoj fazi te na tržište nisu ušli u dovoljnoj velikoj mjeri kako bi ostvarili snažniji učinak. To, uz činjenicu da su vrijednosnice osigurane komercijalne hipotekom još uvijek u fazi ponovnog izdavanja, znači da će proces rješavanja ostavštine dugova u sektoru nekretnina i dalje biti postupan te uvelike ovisiti oportunističkim otkupljivačima dugova.

Kraj strpljenju

Komentirajući izvješće direktor odjela posebnih usluga u CBRE-u Paul Lewis je kazao: „Nakon dužeg perioda u kojem je u Europi dominirala strategija strpljenja i produživanja rokova ušli smo u razdoblje u kojem zajmodavci poduzimaju odlučnije korake u rješavanju nenaplativih kredita u sektoru nekretnina. Već neko vrijeme traje proces razduživanja, iako je uglavnom koncentriran u Velikoj Britaniji gdje zajmodavci smanjuju izloženost uklanjanjem barijera koje su ih sprečavale u prodaji nekretnina. Međutim, mnoge banke eurozone nastavljaju s gomilanjem neriješenih dugova i sve je izglednije da, sve dok novi zajmodavci ne uđu na tržište, mnogi krediti neće biti rješeni do roka dospijeća.“

Direktor istraživanja i konzultinga CBRE-a za regiju EMEA Michael Haddock je dodao: „Nema sumnje da je veliki dio duga riješen otpisivanjem i drugim odredbama, ali je proces razduživanja u Europi neujednačen. Što se komercijalnih nekretnina tiče većina problema je fokusirana na sjevernu Europu. S druge strane u zemljama poput Španjolske veći problem predstavljaju krediti izdani u rezidencijalnom sektoru. Uzevši u obzir veliku investicijsku aktivnost u sektoru komercijalnih nekretnina u drugoj polovici 2013. zabilježenu u zemljama južne Europe moglo bi doći do iznenađujuće brzine oporavka dugova u sektoru komercijalnih nekretnina i vraćanje dugova u normalne okvire. 

 

Source: business.hr

Publisher: business.hr