Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u trećem kvartalu ove godine prodaja vikendica i više nego duplirana u odnosu na isti period lane. Prodato je 454 vikendica, a u istom periodu prošle godine 225. A tražnja nije bila najintenzivnija na planinama, jezerima i poznatijim odmaralištima već u blizini mesta stanovanja.

Istraživali smo koja vikendica je bila najtraženija, a analiza portala nekretnine.rs pokazuje da je u pitanju kuća sa pristupačnom cenom, velikim placem i vrlo primamljivom lokacijom.

"Najpregledanija nekretnina iz kategorije prodaja vikendica je bio oglas za vikendicu u Vrdniku na 10 ari placa po ceni od 17.000 evra. Iz vikendice se pruža fantastican pogled na okolinu, a sam oglas su posetioci sajta pregledali 74.000 puta", rekla nam je Anita Pešić. Kako je dodala, interesovanje za vikendicama ove godine bilo je i više nego intenzivno.

"Uzimajući u obzir čitavu godinu koju je obeležila Kovid19 pandemija, vanredno stanje, policijski čas, nemogućnost odlaska na letovanje van zemlje, nije uopšte čudno interesovanje građana za investiranje u nekretnine u prirodi, vikendice ili kuće sa dvorištem. Povratak prirodi je definitivno ono što možemo izvesti kao zaključak za 2020", ocenila je Pešić.

Najviše vikendica tokom godine prodato je u Beogradu. Na drugom mestu se nalazi Novi Sad, gde je zabeležen i najveći skok. Slede okolina Niša i Kragujevca.

Cene su se kretale od 1.500 evra u Sremskim Karlovcima, do 580.000 evra za koliko je treženo za vikendicu u Čajetini, navodi RGZ. Najskuplja vikendica u ovoj opštini Zlatiborskog okruga prodata je za 253.000 evra, dok je u istom periodu prošle godine prodata kuća za duplo više.

Placevi i do 100.000 evra

Zlatar, Zlatibor, Divčivare, Tara - planine koje ubedljivo postaju top destinacije i po tražnji, ali i cenama.

Na Zlataru, iznad Nove Varoši, nikad se nije više gradilo, a i interesovanje za placeve je nezapamćeno. Cene dostižu i do 10.000 evra za ar zemlje na najatraktivnijim lokacijama. Najjeftiniji placevi, koje su vlasnici do pre nekoliko godina nudili po bagatelnim cenama, sada koštaju i više od 3.000 evra. Na nekada neiskorišćenom zemljištu polako niču čitava turistička naselja.