Čuveni Kineski tržni centar u Bloku 70 nakon velikog požara u avgustu 2021. godine nikada nije obnovljen, ali je zato ubrzo stigla najava da će se nedaleko od njega, u jednom od susednih blokova, graditi novi i veći kineski tržni centar.

Zakupci koji su ostali bez lokala, ali i drugi kineski prodavci trebalo bi, prema najavama, da se u maju presele u novi Kineski tržni centar nedaleko od ove lokacije.

Već dugo se spekuliše da će postojeći objekat u bloku 70 biti srušen i da će se na tom mestu graditi nešto novo.

 

Direktor Centra za lokalnu samooupravu (CLS) i bivši šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović navodi za Nova.rs da je zemljište na tom prostoru definisano kao građevinsko.

„Vrlo brzo ćemo saznati ko je ‘bacio oko’ na ovu lokaciju“, kaže on.

 

Na pitanje šta bi tu konkretno moglo da se gradi, Jovanović kaže da je moguća izgradnja i poslovne i stambene zgrade.

„Sve u vezi požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu deluje vrlo sumnjivo i pozivam policiju i tužilaštvo da istraže sve okolnosti u vezi ovoga. Ovo je već drugi put da Kineski tržni centar gori, a meni deluje kao da građevinska mafija pokušava uporno da ih istera sa ove lokacije. Novi Kineski tržni centar je već predviđen u Bloku 72, tako da mi ovo deluje kao raščišćavanje terena za nekoga“, smatra naš sagovornik.

 

„Mešovita namena za taj prostor, sve je odavno odlučeno“

Arhitekta Marin Krešić nije siguran šta će biti na tom prostoru, ali je ubeđen da je odavno odlučeno, samo nije poznato javnosti.

„Plan u principu nikada ne predviđa to i to, nego namenu. E sad, tu je namena očigledno mešovita. Tako se i piše u beogradskim planovima, a to znači da može biti bilo šta. Tek kada se bude radio urbanistički projekat ili projekat za dozvolu, znaćemo šta se tu planira. Gledao sam planove po Novom Beogradu, tako da otpilike poznajem princip beogradskih urbanista. Ne bi oni palili tržni centar dva puta i pokušavali da unište lokaciju da se već nisu sa nekim dogovorili šta će tu da grade. Oni uvale priču da se nešto ruši ili ne ruši, ali ustvari rade šta su i naumili“, smatra naš sagovornik.

 

Vladimir Tijanić, inženjer građevinarstva i član Zeleno levog fronta, u izjavi za Nova.rs tvrdi da su „kružile“ priče o novom stambenom objektu koji će se naći na lokaciji izgorelog tržnog centra.

„Bilo je priča da će na tom prostoru celom dužinom Ulice Jurija Gagarina biti izgrađeni novi stambeni objekti, kao što su oni koji se nalaze preko puta tržnog centra ‘Delta siti’. Ne postoje planovi koji su prošli javnu proceduru, odnosno nisu stavljeni na uvid javnosti, a gde bismo mogli da vidimo kolika je kvadratura, spratnost i šta će tu od objekata sve biti, tako da su to, podvlačim, samo spekulacije. Svakako, mislim da tu neće biti objekti manji od osam spratova, ako ne i više. Zapravo, praksa je da gore budu stanovi, a dole u prizemlju poslovni prostor. Možda bude i ceo objekat poslovni kompleks, a to bi donelo dodatne probleme jer bi bila veća fluktuacija ljudi, javio bi se i problem parking mesta. Svi novobeogradski blokovi su opterećeni problemima oko parkinga“, objašnjava on.

 

Što se tiče samog požara, Tijanić kaže da je glavno pitanje šta je njegov uzrok.

„Da li je zaista slučajno došlo do toga ili je nečija namera da se raščisti taj prostor kao što je to bio slučaj sa Depoom u Ulici Bulevara kralja Aleksandra na kom je nikla višespratnaa zgrada. Nekako se ponavlja taj model u Beogradu“, ocenjuje Vladimir.

Novi Kineski tržni centar 

Budući kineski tržni centar biće smešten uz stambene blokove u Ulici Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu, samo koji kilometar od objekta koji su su kineski trgovci koristili u Bloku 70, a koji je izgoreo u požaru 2021. godine.

Investitor novog tržnog centra je kineska kompanija Eurasia Trade Center d.o.o, autor idejnog rešenja je arhitektonski biro Parallel Studio iz Beograda, dok radove izvodi kompanija Brigate d.o.o.