Ukupan obim transakcija za prošlu godinu na tržištu rezidencijalnih objekata u Beogradu iznosio je 2,67 milijardi evra, što predstavlja povećanje od oko 28% u odnosu na ukupan iznos od 2,06 milijardi evra koji je registrovan u 2021.

 

Ovo ujedno predstavlja i najveći iznos na godišnjem nivou, što je uzrokovano porastom transakcija u Q2 kada je izbio ukrajinski rat i porastom transakcija u Q4 kada je postalo evidentno da su zakupnine u Beogradu udvostručene u pojedinim delovima grada kao posledica priliv stanovništva iz Ukrajine i Rusije, prenosi agencija za nekretnine Cordon.

Zaključci:

1. 70% svih transakcija obavljeno je u gotovini, dok su 30% bili kreditni kupci. Poslednjih godina broj kreditnih kupaca je polako rastao, dok su prošle godine opali za 6% u korist kupaca u gotovini.

2. Stanovi u novogradnji su činili 42% svih transakcija, tako da je većina transakcija i dalje u segmentu postojećih stanova gde su cene generalno niže.

3. Rast cena stanova u Beogradu, u kome i dalje dominiraju investicioni kupci, tera neke od ovih kupaca da traže alternativu. Dva su mesta gde primećujemo porast prometa u skorijoj prošlosti: stanovi u planinskom naselju Zlatibor, koji su manji (35-50 m2), što rezultira nižim ukupnim cenama karata, i garaže u Beogradu

4. Ukupan obim garažnih transakcija u Beogradu je oko 168 miliona evra i evidentan je rast cena garažnih mesta. Garaže predstavljaju alternativu za ljude koji žele da ulože 30.000-100.000 evra, a kako ne mogu da nađu adekvatne opcije u segmentu stanova za tako male iznose, onda se odlučuju za kupovinu garažnih mesta, jer je potražnja i za iznajmljivanjem parking mesta takođe u porastu. Obrazloženje nekih od ovih investitora je da garažni prostor ne zahteva renoviranje svake 3-5 godina kao stanovi, pa ponekad kupuju više parking mesta. Cene garažnih mesta u starom Beogradu rastu brže u odnosu na Novi Beograd iz više razloga: stari Beograd nikada nije imao adekvatan broj parking mesta, pa kupci garaža u novogradnji nisu samo investitori, već i ljudi iz susedstva. zgrade koje ne žele da se presele već samo traže dodatna parking mesta, a razdaljine između zgrada u starom Beogradu su takve da je povoljnije kupiti dodatno parking mesto u susednoj zgradi.

5. Na Zlatiboru trenutno ima preko 20 aktivnih gradilišta, ali je usporen broj transakcija, jer je prošle godine zabeleženo 997 transakcija u odnosu na 2021. kada je taj broj iznosio 1232. S obzirom da su cene značajno porasle u godini, narednih godina moglo bi se desiti da se cene na Zlatiboru stabilizuju, dok građevinska aktivnost se ne usporava.

6. Moguće je da bi ove godine u Beogradu mogao da bude manji broj transakcija stanova u odnosu na prethodnu godinu, ali to treba analizirati po obimu transakcija po kvartalu. Ako dođe do usporavanja u 2. i 4. kvartalu, to treba posmatrati više kao „normalizaciju“, a ne kao pad aktivnosti, dok ne očekujemo da vidimo pad u cenama.

 

Izvor: Property-forum.eu