Imati lokal ili kancelariju u centru grada nekada je bila stvar prestiža i luksuza. Danas, prostori na tim lokacijama teže nalaze zakupce. Kada ih nađu, već niska cena kvadrata dodatno se spušta.

 

Mirjana Popović iz Agencije za nekretnine navodi da vlasnici nekad traže nemoguće, i da prazni prostori dugo čekaju zakupce. Dodaje da, ipak, ima onih koji znaju da procene trenutak, kao i kakva je platežna moć i koliki trošak može da podnese budžet neke firme.

 

Čestih promena zakupaca prostora, pokazalo se, na Novom Beogradu nema. Tamo je trenutno prazno svega 5% poslovnog prostora. Za A klasu tamo treba izdvojiti od 14 do 17 EUR po kvadratu, dok se isti kvalitet i sadržaj u centru plaća od 10 do 13 EUR. Lošija, B klasa, preko mosta košta od 8 - 12 EUR, a po kvadratu, a u centru od šest do 10 EUR.

 

- Obzirom na to da je centar zasićen gradnjom i da je zgusnut, klijenti, a i sami investitori mnogo više traže Novi Beograd kao lokaciju. Infrastruktura Novog Beograda dozvoljava gradnju većih objekata, sami bulevari su veći - navodi Marko Janković, konsultant za nekretnine iz "Colliersa".

 

Iz centra se sele i kompanije i veliki tržni centri - jer današnji kupac želi parking, ručak i kupovinu na jednom mestu. Tako, primera radi, šoping centar Zemun park od 16.000 m2, koji se uskoro otvara, već sada nema problema sa praznim prostorom.

 

- Do sada smo izdali gotovo 97% površine u prvoj fazi. On je svakako građevinski jednostavniji, zakup je jeftiniji i nešto drugačiji nego u klasičnim tržnim centrima. Prilagodljiviji je sadašnjem ekonomskom trenutku - smatra Miša Marković iz tržnog centra u Zemunu.

 

Kada su u pitanju kancelarijsko-magacinski prostori tendencija je, takođe, izlazak iz skupih i velikih objekata i odlazak na periferiju, u kuće i lokale, blizu auto-puta.

 

 

 

 

 

Izvor: Ekapija.com