Uključivanje zelenila u radni prostor ima dugoročne koristi i danas postaje ključan faktor u zadržavanju zaposlenih. Zato izdvajamo prednosti i efekte zelenih radnih prostora za zaposlene i kulturu rada.

1. Povećanje produktivnosti

Okruženje prirodom dokazano poboljšava koncentraciju, smanjuje zamor pažnje i povećava produktivnost za 20%. Studija Univerziteta Tvente otkriva da biljke u kancelarijskim prostorima proizvode veći moral i manje glavobolje među zaposlenima, dovodeći u pitanje široko prihvaćenu poslovnu filozofiju da su čiste, minimalističke kancelarije najproduktivnije.

Istraživanje pokazuje da biljke podstiču više angažovanja na poslu, kako fizički, tako i emocionalno i kognitivno. Pošto zaposleni provode većinu svog vremena u zatvorenim prostorima, prisustvo zelene, žute i braon boje može imati umirujući efekat.

2. Pozitivni odnosi

Neobjašnjiv fenomen prirode je njena sposobnost da budi pozitivne odnose među ljudima. Ovo se može pripisati tome što biljke imaju opuštajući uticaj na ljude, a sa smanjeim  stresom ljudi su skloniji da izgrade veze sa drugima. Zelene površine na radnom mestu podstiču otvorenije okruženje. Ovo dodatno poboljšava saradnju među zaposlenima i pomaže im da harmonično rade zajedno.

 

3. Zdraviji ambijent

Zelenilo pomaže da kancelarije izgledaju više kao kreativni, kolektivni prostor za zaposlene, a ne da se osećaju zaglavljeni u zatvorenom mestu. Ugradnja zelenih površina u kancelariju postavila je trend u dizajnu, sa sve većim brojem kompanija koje identifikuju važnost dobrobiti svog osoblja. Zaposleni i klijenti sada traže prostore sa biljkama i otvorenim zelenim zonama koje stvaraju estetski prijatne površine u kojima važnu ulogu igraju i svetlost, prirodni materijali, umetnička dela, pogled na reku, ili neki drugi vid vode…

4. Dobar imidž

Činjenica da je dobrobit zaposlenih u prvom planu pomaže u privlačenju, a zatim i zadržavanju talenata, ali i klijenata. Ovo postaje sve važnije za kompanije, jer su mlade generacije sve osvešćenije kada je u pitanju rad bez stresa, mobinga i u ekološko prihvatljivom okruženju.

Gledano iz ugla klijenata, zelene oaze u poslovnim prostorima šalju dobru sliku o kompaniji, jer se na taj način vidi da su odgovorni. Kancelarije koje imaju pristup zelenim površinama, svetlom radnom okruženju, svežem vazduhu i biljkama se smatraju naprednim. Velike kompanije kao što su Facebook, Apple i Amazon već ugrađuju ovaj model u svoja nova sedišta. Oni kontinuirano pridaju važnost zelenim površinama u zatvorenom prostoru, čak idu tako daleko da daju prioritet pejzažu nad arhitekturom.

5. Ušteda i održivost

Zelene površine u kancelariji imaju neposrednu praktičnu primenu jer biljke prirodno prečišćavaju vazduh. Značajna količina zelenila može prirodno doprineti kvalitetu vazduha, temperaturi, vlažnosti i nivou buke. Biljke mogu sniziti temperaturu za čak 10 stepeni, omogućavajući kompanijama da uštede na regulaciji temperature.

Poslovni prostor koji ima sve ove benefite uskoro će biti otvoren u Beogradu.

Ove godine, na ušću starog i novog Beograda, na uglu ulica Brankove i Carice Milice, vrata za zakupce otvara Brankov Business Center, poslovna zgrada koja je savršen spoj održive gradnje, modernog kancelarijskog prostora i sve to smešteno u samom centru grada.

Na mestu na kom je protekle dve decenije stajala napuštena četrnaestospratnica, zgrade bivše Beobanke, niče moderan biznis centar koji će svojim izgledom ulepšati glavni grad, a svojom namenom doprineti privrednom razvoju zemlje.

Sa ukupnom površinom od 10.500 kvadratnih metara, od kojih će oko 8.300 biti namenjeno za izdavanje, zgrada se proteže na čak 15 etaža. Moderno opremljen ulazni hol krasi primena prirodnih, održivih materijala, a na šestom spratu se nalazi i zelena terasa sa veličanstvenim pogledom na prestonicu. Podignuta kao jedno od retkih zelenih zdanja, ova zgrada će ulepšati panoramu Beograda.

Poštujući koncept održivog razvoja, nova moderna poslovna zgrada u centru grada biće u skladu sa principima zelene gradnje, po kriterijumima globalnih standarda, sa fokusom na zdravom okruženju za rad, kao i na optimizaciji potrošnje energije, što troškove zakupaca svodi na minimum.

U projektantskom rešenju akcenat se daje na prirodnom svetlu, a posebno na zelenoj krovnoj bašti sa prelepim panoramskim pogledom, što će korisnicima objekta pružiti uslove da uživaju u relaksaciji koja im je u sklopu radnog prostora.

Smeštena u neposrednu blizinu najznačajnijih kulturnih obeležja glavnog grada, Kalemegdana i Knez Mihailove ulice, ali i svih drugih važnih državnih i gradskih institucija, ova zgrada je više nego privlačna za zakupce.

Svi zainteresovani mogu da izaberu kancelarijski prostor od 250 do 700 kvadratnih metara površine po spratu. Prednost zgrade je i njena fleksibilnost i „tailor-made“ pristup, što korisnicima iste omogućava da svoj deo prostora urede u skladu sa sopstvenim potrebama i zahtevima.  Pored ovog modela, zakupcima je na raspolaganju i model “ključ u ruke” za kompletno projektno rešenje.

Ove jeseni se vidimo u Brankov Business Centru, najnovijoj znamenitosti Beograda koja dodaje notu moderne elegancije obrisu grada…

Za više informacija možete kontaktirati MPC Properties koji je zadužen za upravljanje projektom: [email protected]  ili +381112200216.