Očekuje se da će organizacija međunarodne izložbe EXPO 2027 dovesti do građevinskog buma u Surčinu, ne samo zbog izgradnje izložbenog prostora i hotela, već i zbog gradnje logističkih kapaciteta i skladišta, ali i stambenih objekata.

"Osim Surčina i Beograda na vodi, u vrhu liste destinacija koje imaju potencijal za rast su Mirijevo, Pančevo, ali i veliki gradovi poput Novog Sada i Niša, koji će postati prava čvorišta za biznis i stanovanje, zbog najavljene izgradnje nekoliko auto-puteva i brzih saobraćajnica", izjavila je PR menadžerka portala 4zida Aleksandra Mihajlović.

 

Ona dodaje da trenutno oglašena cena stambenog kvadrata u Pančevu u starogradnji u proseku iznosi 1.350 evra, a cena kvadrata u novogradnji 1.600 evra.

Cene kvadrata u starogradnji u Novom Sadu se kreću od 1.700 do 2.800 evra, dok se u Nišu cene kreću u rasponu od 1.220 do 1.900 evra za kvadrat.

Kapitalne investicije mogu da značajno utiču na potražnju i cene nekretnina, a trenutno pažnju investitora i kupaca privlače Mirijevo, Surčin, Novi Beograd, ali i Vračar, Savski venac, kao i delovi grada u blizini reke Save, smatra docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dr Veljko Mijušković.

 

Sa njegovim mišljenjem se slaže i predstavnik agencije "Ataše nekretnine" Nikola Radić.

"Kako kapitalne investicije u Srbiji poslednjih godina postaju sve prisutnije i značajne, realno je očekivati povećanje potražnje, a zatim i povećanje cene nepokretnosti, na određenim lokacijama", istakao je Radić.

On navodi da je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji izgradnja brze pruge Beograd-Niš i smatra da će on imati veliki uticaj na razvoj celokupne zemlje, a pre svega za jug Srbije.

Nove fabrike, pruge i koridori koji će nastati zahvaljujući kapitalnim investicijama će povećati tražnju za stambenim prostorom i podići cene stanova, zaključuje se u analizi.