Investiranje u nekretnine u Srbiji dostiglo je u prvom kvartalu ove godine nov rekordan nivo sa iznosom od 1,6 milijardi evra, što je rast od 23,1 posto u odnosu na isti period 2021, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Količina novca uloženog u nekretnine u prva meseca je udvostručena u odnosu na prvi kvartal 2019., od kada je prisutan stalni rast prometa na ovom tržištu.

Broj zaključenih kupoprodajnih ugovora takođe pokazuje kontinuirani rast. U izveštajnom periodu je zaključeno ukupno 32.164 ugovora, što je za 6,7 procenata više nego u prvom tromesečju prošle godine.

Iz RGZ-a ističu da je broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu veći za čak 47,1 posto nego u istom periodu 2019.

Najviše novca u prometu svih vrsta nepokretnosti na nivou Srbije investirano je u stanove. U ovu vrstu nepokretnosti uloženo je 889,5 miliona evra, što predstavlja 57 odsto udela u ukupnom ulaganju u nepokretnosti.

Iz kredita su najčešće plaćeni stanovi, a udeo njihovog plaćanja u prvom kvartalu 2022. godine iznosi 28 procenata.

U najvećim gradovima u Srbiji stanovi su, iz kreditnih sredstava, najviše plaćani u Nišu (40%), zatim u Novom Sadu (33%), Beogradu (31%) i Kragujevcu (25%), navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

 

izvor:013info.rs