Град Београд преузима газдовање пословним простором јер је газдовање општина било недомаћинско, рекао је градски менаџер Горан Весић, гостујући у Јутарњем програму Студија Б.

–  Ми смо затекли дугове који износе неколико милијарди, па је тако пословни простор Старог града имао потраживања од 2,16 милијарди, од чега је 1,36 милијарди ненаплативо, односно старије од три године. Пословни простор Врачара нам је оставио дуг од 794 милиона, од чега је 582 милиона такође ненаплативо, Савски венац 428 милиона, од чега је 212 милиона старије од три године, а Звездара 157 милиона, од чега је 101 ненаплативо и то су ствари које морамо да доведемо у ред. Општине неће изгубити ниједан динар својих прихода, сразмера ће бити иста, али ће сада бити више новца јер ће се наплаћивати. Ми ћемо данас донети одлуку да спустимо цену пословног простора за пет одсто, а град има и политику да сваки уредни платиша остварује 10 одсто попуста. Таквих је 75 одсто, чиме за њих ово практично доноси 15 одсто уштеде и уводи ред у ову област – рекао је Горан Весић.
Говорећи о радовима на Славији, градски менаџер је истакао да они неће значајно утицати на обављање саобраћаја, јер ће доставна возила током ноћи или раног јутра довозити сав потребан материјал за изградњу. 

– Радови почињу 3. децембра, трајаће 155 дана, биће постављен балон у коме ће бити грејачи и то ће бити први пут да се на тај начин ради у Београду, како временске прилике не би утицале на радове и како би се испоштовао задати рок и фонтана предала граду почетком маја. Током децембра расписаћемо тендер за израду саобраћајнице у Рузвелтовој улици, на Славији и Булевару ослобођења у вредности од 23 милиона евра и очекујем да ти радови буду готови до јесени – истакао је градски менаџер.

Говорећи о новогодишњим празницима, Весић је рекао да ће улагања града износити између 45 и 60 милиона динара, а да се очекује да зарада буде најмање 20 пута већа.

– За тај новац обезбедили смо 86 програма, од којих неки почињу 1. децембра, а већина ће се одиграти од 15. децембра до 15. јануара. Испред Дома Народне скупштине 30. децембра наступиће Бијело дугме и Аца Лукас, а 31. Бајага и Плави оркестар, на Сава променади 29. децембра наступиће Кики и Пилоти и Тропико бенд, тако да мислим да смо обезбедили три добра концерта. Данас почиње и кампања у региону, где на осам језика позивамо туристе да дођу у Београд, а имаћемо и све друге традиционалне београдске манифестације, Трг бајки, Улицу отвореног срца, која ће се одржавати и на општинама, Београдску зиму на Сајму, за коју ће сва деца из београдских вртића бити бесплатно превожена, Трку Деда Мразова, отварање клизалишта на Ташмајдану и многе друге. Посебно смо поносни на чињеницу да је Београд од 1. јануара ове године до краја септембра посетило скоро 682.000 туриста са више од 1,3 милиона ноћења, што је 12 одсто више туриста и девет одсто више ноћења. Град даје новац да би зарадио и туризам нам је највише растућа привредна грана  – истакао је Весић, нагласивши да ће Београд у децембру постати званично туристичко место, што ће омогућити да се дефинишу туристичке зоне како би Београд постао још атрактивнија туристичка дестинација.
 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.beograd.rs/