Prva tri kvartala su završena. Kakvi su Vaši utisci i iskustvo? U kom smeru ćemo se kretati u ovoj godini?

Nakon rekordne 2022. godine, kada je tražnja premašila sva očekivanja te je ukupno 230.000 kancelarijskog prostora izdato tokom godine, početak ove godine zabeležila je i dalje stabilna tražnja, kao i snažna građevinska aktivnost. Naime, u 2023. godini je do sada izgrađeno 133.000 m2 novog kancelarijskog prostora te je ponuda novog prostora već sada premašila najveći broj novoizgrađenih kvadrata u toku jedne godine, dok se dodatnih 50.000 m2 novog prostora očekuje do kraja 2023. godine.  

Koje su najznačajnije transakcije koje su zabeležene na tržištu kancelarijskog prostora?

U prva tri kvartala 2023. godine zabeleženo je ukupno 156.000 m2 izdatog kancelarijskog prostora u ukupno 169 transakcija, od čega je CBS Office Tim prometovao čak 46.000 m2. Najveće transakcije ostvarile su IT kompanije, zatim kompanije iz bankarskog sektora, kao i logističke kompanije, dok je zabeležen i značajan udeo prodajnih transakcija, kao nastavak trenda kupovine kancelarijskog prostora koji je doživeo ekspanziju u prethodnih nekoliko godina.  

Upiti za iznajmljivanje prostora su takođe raznovrsni i dolaze iz različitih oblasti, kao što su IT industrija, farmaceutska ili neka druga. U kojoj meri tržište uspeva da ih zadovolji?

Tokom 2023. godine, do sada najveće učešće u ukupno iznajmljenom  prostoru imaju IT  industrija sa 38% (59.000 m2 izdatog prostora Q1-Q3), iza koje sledi tzv. Consumer Services & Leisure sektor sa 27%, gde su najzastupljeniji zakupci iz sektora logistike i distribucije, kao i retaileri, dok je na trećem mestu finansijski sektor u kojem vodeću poziciju drže pružaoci bankarskih i revizorskih usluga. S obzirom da se do kraja godine očekuje rekordan broj novih kvadrata modernog kancelarijskog prostora, tržište uspeva da zadovolji potrebe novih zakupaca, kao i da omogući preseljenje kompanijama koje žele da rade u modernijem prostoru od onoga u kojem trenutno borave. Ipak, iako se ukupna ponuda u Beogradu povećava iz godine u godinu, disbalans između ponude i tražnje i dalje postoji. Tražnja je tolika da i pre završetka projekta prostor bude izdat, o čemu najbolje svedoči i činjenica da renomirani investitor AFI Europe sa svakom novom fazom izgradnje modernog kancelarijskog prostora u okviru svog portfolia ima većinu prostora izdatog pre kraja gradnje. 

Tržište nudi raznovrsne prostore. Kakvo je Vaše iskustvo po pitanju kancelarijskog prostora koji zakupci iznajmljuju? Šta predstavlja trenutni trend kada je u pitanju potražnja za prostorima?

Tražnja za modernim, poslovnim kompleksima sa brojnim sadržajima za zakupce i dostupnim parkingom je i dalje velika. Zakupci, naročito poznate međunarodne kompanije, u svojim zahtevima dominantno su okrenuti ka „zelenim zgradama“ dizajniranim da smanje negativan uticaj na životnu sredinu i poboljšaju ukupan kvalitet života. Takođe, spremni su da plate i više zakupnine za prostor u sertifikovanoj zgradi, kako bi smanjile servisne troškove. U tom smislu, investitori poslovnih zgrada u Beogradu polako usvajaju globalne trendove pa tako trenutno na srpskom tržištu postoji ukupno 18 LEED sertifikovanih poslovnih zgrada, dok je 26 poslovnih zgrada u procesu dobijanja LEED sertifikata. Takođe, postoji značajna tražnja za coworking i shared service prostorom koji obično iznajmljuju frilenseri i startap kompanije, pre nego što im se poveća broj zaposlenih i odluče se za kancelarijski prostor u poslovnoj zgradi i dugoročni zakup. U Beogradu trenutno posluje 17 kompanija koje pružaju ovu vrstu zakupa poslovnog prostora. Nove generacije zaposlenih traže fleksibilnost u radu. Veliki broj njih je započeo svoje karijere za vreme pandemije kovida i lockdown-a te je njima rad od kuće i kombinovani rad - normalan način rada. Hibridni rad je promenio zahteve zakupaca te mnoge kompanije nastoje što bolje da iskoriste prostor. Iz tog razloga pokazuju tendenciju ka fleksibilnim radnim mestima i multifunkcionalnim prostorima sa dodatnim sadržajima, pošto se očekuje da će ubuduće poslovni prostor igrati značajnu ulogu u zadržavanju i privlačenju kvalitetnog kadra. 

Da li u narednim godinama možemo očekivati izgradnju novih poslovnih objekata u istom intenzitetu kao i do sada? 

U Beogradu je trenutno u izgradnji 115.000 m2 modernog kancelarijskog prostora, dok u narednom periodu očekujemo početak gradnje još nekoliko velikih projekata i, iz tog razloga, možemo reći da je razvojna aktivnost izuzetno stabilna i u skladu sa tražnjom.  

U kojoj meri je ovo tržište razvijeno u drugim gradovima Srbije? Da li je Novi Sad naš novi poslovni centar?

Tržište modernog kancelarijskog prostora Srbije je skoro u potpunosti fokusirano na Beograd sa veoma niskim procentom ponude u drugim gradovima. Pojačana tražnja na tržištu je pod uticajem IT sektora i sektora pružanja poslovnih usluga klijentima širom sveta gde se Beograd isprofilisao kao jedan od značajnih centara. Novi Sad je jedini grad koji je svedočio izgradnji modernih poslovnih prostora na dobrim lokacijama u prethodnom periodu, a takođe je najavljeno i nekoliko većih poslovnih kompleksa A klase. Tražnja ICT kompanija za modernim poslovnim prostorom značajno je porasla te pruža mogućnost da se Novi Sad razvije kao regionalni IT Centar.  

O kojim prostorima možemo razmišljati ukoliko želimo da u toku ove godine iznajmimo kancelarijski prostor? Koji projekti su trenutno aktuelni u Beogradu u 2023. godini? 

Najveći poslovni park u Beogradu, Airport City Belgrade na Novom Beogradu, konstantno se širi i unapređuje svoje poslovne prostore kroz nove faze, a trenutno se gradi nova poslovna kula u sklopu kompleksa. Novi Beograd uskoro će svedočiti završetku rekonstrukcije Sava centra, koji će, pored modernog kongresnog centra, ponuditi i  moderan poslovni prostor namenjen zakupcima. Takođe, ponuda kancelarijskog prostora u centru raste u skladu sa rastom tražnje u prethodnih nekoliko godina, pa tako imamo trend renoviranja starih objekata u moderne poslovne komplekse, poput stare zgrade štamparije BIGZ-a, Artklase u Luci Beograd, koja je nekad bila stari mlin, zatim Brankov Business Centar na Zelenom vencu i dr. Sve one će po završetku renoviranja ponuditi zakupcima moderne poslovne prostore sa brojnim dodatnim sadržajima.