Pandemija je dovela do neočekivanog rasta cena nekretnina u Srbiji, pa je tako prosečna cena u Beogradu postala veće nego u Milanu, stanovi u Novom Sadu nikad nisu bili skuplji, dok je cena kvadrata na Zlatiboru porasla za 20 odsto. Tako je raspon cena u srpskoj prestonici veliki i u novogradnji se kreće od 1.500 do 8.000 evra po kvadratu.

Dodano, rastu i cene građevinskih materijala- od početka godine svakodnevno beleže rast, što je dovelo do porasta cena nekretnina u novogradnji.

Najviše je poskupelo gvožđe, stiropori, stiroduri, vodovodne instalacije i to od 50 pa i do 100%. Nešto manji rast cena beleže crep, blokovi i cement ali su poskupele i te vrste građevinskih materijala, uglavnom sve osim PVC stolarije. Rast cena građevinskog materijala uslovio je i rast nekretnina u novogradnji.

Trenutna procena je da se trend rasta cena građevinskog materijala očekuje i u narednom periodu.

Korona gotovo da nije ni okrznula tržište nekretnina, a samo prvi šok je uticao na obim prometa, što se tokom godine već popravilo. Tržište nekretnina se pokazalo kao veoma rezistentno na spoljne šokove.

Agenti kažu da se stanje na tržištu, kada je reč o kupovini i prodaji nije promenilo, u nekim segmentima čak i poraslo. Garsonjere odmah planu, posebno one bliže centru i fakultetima, pogodne za izdavanje.

Novim vlasnicima izdavanje u ovom momentu nije najsigurnije, posebno onima koji bi dnevno izdavali svoju nekretninu, ali su, uz sve veći broj vakcinisanih, posebno manji stanovi, posmatrani kao dobra investicija, rekli su nam ranije sagovornici sa Halo oglasi nekretnine, koji poznaju stanje na tržištu.

Naznaku oporavka videli smo već sredinom prošle godine, kada je eksplodirao promet i kada je povećan broj kupoprodajnih ugovora. Trend je ostao isti, najviše je bilo keš kupaca.

Odnosno, zadržao se trend da više od tri četvrtine kupaca svoju nekretninu plaća kešom, a ne kreditom. Agenti kažu da bi možda bilo više kreditnih kupaca da je više poslovnih banaka dozvolilo učešće klijenta za stambeni kredit od 10 odsto. Ipak, taj trend je i održao stabilnost našeg tržišta, jer je naše tržište dominantno investiciono, a ne hipotekarno.

Svi oni koji su imali neki novac u prethodnom periodu ulagali su u nekretninu, najviše stanove, a sa koronom i u kuće, odnosno vikendice.

I dalje bar 10 kupaca na jedan stan

Iako se čini da je korona usporila trku za nekretninama, i dalje oni koji žele da reše stambeno pitanje u većim gradovima moraju da računaju na ozbiljnu konkurenciju. Ko nije brz, neće stići do stana na vreme, jer bar desetak kupaca ide na jednu nekretninu. U nekim popularnim delovima, kao što je recimo Novi Beograd, na jedan stan ta cifra ide i više od 20 kupaca na jednu nekretninu u ponudi.

Iznenađujuće je da, sudeći prema izjavama agenata, ali i kalkulatoru prosečnih cena kvadrata na portalu halooglasi u Beogradu kvadrat stana u proseku u 2021. košta 1.980 evra. Za novogradnju na popularnim lokacijama je potrebno izdvojiti i oko 3.500 evra za kvadrat, a na periferiji grada cena je tri do četiri puta niža.

Prosek cena diže i kompleks Beograd na vodi, gde cena kvadrata može da bude i neverovatnih 9.500 evra.

Novom Sadu, prema njihovom kalkulatoru, kvadrat u ovoj godini u proseku košta oko 1.200 evra, a u Nišu može da se nađe i za oko 750 evra.

Stan na dan isplativ i u doba pandemije, opstali oni najbolji

Izdavanje stanova na dan u Beogradu isplativo je i u vreme pandemije, kažu u agecijama navodeći da trenutno postoji velika zainteresovanost evropskih turista za Beograd od juna meseca.

Menadzer firme Bg Consulting 19 Marko Chetković rekao je Tanjugu da je i dalje isplativo izdavanje stanova na dan, ali da su opstali samo najkvalitetniji stanovi.

Pandemija kovida 19 je u velikoj meri uticala na izdavanje stanova na dan, navodi sagovornik i dodaje da je pola vlasnika stanova na dan na teritotiji grada prestalo da se bave ovom delatnošću.

Prema rečima Chetkovića, od početka pandemije do sada na tržištu su ostali stanovi koji su uspeli da se izbore svojim kvalitetom.

Pojašnjava da su to stanovi koji se izdvajaju po enterijeru, tehničkoj opremljenosti, kvalitetu usluga, ali i oni koji imaju za goste obezbeđen parking.

Zauzetost takvih stanova i u doba pandemije je do 50 odsto, ističe Chetković.

Ukazuje da su cene takvih stanova za izdavanje niže od 25 do 30 odsto, u odnosu na mart 2020. godine.

Na pitanje jesu li domaći ili strani gosti bili zaintersovani za stan na dan u protekih godinu dana, kaže da su to uglavnom bili domaći gosti iz drugih gradova koji su morali da borave u Beogradu, pošto stranih turista nije bilo.

Dodaje da stan na dan tenutno iznajmljuje mali broj stranaca, ali da je primetan porast rezervacija evropskih turista za jun, jul i avgust.

Posao se, kako kaže, polako stabilizuje i to zahvaljujući vakcinaciji.

Kao lokacije koje će biti najatraktivnije za izdavanje u narednom periodu, Chetković izdvaja strogi centar Beograda, krug "Dvojke", Novi Beograd, ali i deo ka Surčunu.

Izvor: biznistelegraf.rs