Ukoliko niste veliki fan Open Space koncepta, možemo odmah reći kome da se požalite i odakle je ovaj trend potekao – iz Amerike, još preciznije – Silikonske Doline. Postavljanje radnika u jedan ogroman otvoren prostor, za takozvane radne stanice je osmišljeno sa ciljem da se, pre svega, smanje troškovi konstrukcije i izgradnje poslovnog prostora a zatim da se u jedan prostor smeste zaposleni sa sličnim svakodnevnim zadacima i ciljevima. Na ovaj način postignuta je lakša i brža komunikacija medju individualnim radnicima i timovina koji su fokusirani na slične projekte, a i mnogo lakša kontrola zaposlenih od strane menadzera i lidera.

Ubrzo, ovaj način rada je doživeo ekspanziju ne samo u Americi već i širom sveta. Sa druge strane pojavili su se problemi poput pada performansi radnika, neispavanosti i drastičan pad koncentracije koji dalje vodi do rasta potrebe za psiholozima i HR menadzerima koji imaju iskustva u radu sa ljudima kojima fali motivacija i produktivnost.

No, da predjemo na stvar! Evo nekoliko saveta kako da preživite radne sate u Open Space prostoru:

1. Organizujte sastanak sa timom i postavite osnovna pravila ponašanja u kancelariji

Prva i osnovna stvar koju treba uraditi ukoliko se vaša firma preselila u novu kancelariju jeste da okupite office menadzere ili sve zaposlene (u zavisnosti od veličine firme) i postavite osnovna pravila. Veoma je bitno da se postave pravila u vezi telefonskih razgovora. Oni vezani za posao, koji ne traju duže od 5-10 minuta mogu da se tolerišu, ali svakako ne i oni od pola sata i više. Ukoliko zaposlen mora da obavi poslovni ili privatni razgovor duži od desetak minuta, treba se skloniti u kuhinju, hodnik, salu za sastanku ili phone boots ukoliko vaša kancelarija raspolaže njima. Imajte na umu da u ranom okruženju i najmanja buka može znatno da poremeti koncentraciju zaposlenih, zato budite pažljivi i tihi