Prosečna cena novogradnje u Srbiji u prvoj polovini ove godine iznosila je oko 1.400 evra. Kvadrat se kretao od nešto više od 400 evra do oko 3.300 evra prosečno u Beogradu.

Praktično, za 40.000 evra u Tutinu može se kupiti luksuzan stan od 100 kvadrata, dok bi na Savskom vencu ta suma bila dovoljna za jednu sobu od 12 kvadrata, a u Novom Sadu za manji stan od tridesetak kvadratnih metara.

Za kvadrat stanova na popularnim beogradskim opštinama, poput Novog Beograda koji je postao poslovni centar ili Starog grada, za one koji više vole centar prestonice, mogu se kupiti dva kvadrata u Novom Sadu. Naime, cena stanova u “srpskoj Atini” dostigle su 1.200 evra po kvadratu, dok nekretnine u Novom Beogradu i Starom gradu koštaju 2.400 evra , odnosno 2.500 evra.

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima iznosila oko 1.900 evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i nekretnine u Čajetini, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Užicu, Kragujevcu i tri niške opštine (Crveni krst, Medijana i Palilula).

U prvom polugodištu 2020. godine, mogli ste da birate između apartmana u sve popularnijoj Vrnjačkoj Banji i duplo manje kvadrature na Vračaru, jer su cene nekretnina bile upravo u takvom odnosu – oko 1.050 evra u popularnom odmaralištu i 2.100 evra u centru Beograda.

Zbog ubrzane izgradnje i sve više novih turističkih sadržaja na Zlatiboru, veoma tražene su postale i nekretnine u Čajetini, koje su ujedno i među najskupljima. Kvadrat u ovoj opštini koštao je u prvoj polovini godine skoro 170.000 dinara u proseku (1.450 evra), što je samo nekoliko hiljada manje od stanova na beogradskoj Zvezdari.

Sve su traženije i nekretnine u Užicu i Kragujevcu, gde su cene dostigle 1.000 i 980 evra po kvadratu, ali i u niškim opštinama Medijana i Crveni krst (1.000 i 1.200 evra).

Među najjeftinim stanovima, posle Tutina, su oni u Bujanovcu, Smederevskoj Palanci i Raškoj, a po cenama su im blizu i Apatin (510 evra za kvadrat), Veliko Gradište (535) i Vranje (575). Tako bi za kvadrat stana u Surčinu ili Rakovici mogli da dobijete dva kvadrata u Prokuplju ili Paraćinu.

Izvor: Blic.rs