U vreme pandemije kupljena je 551 vikendica, najviše u Vojvodini. U prvoj polovini godine došlo do rasta prometa građevinskog zemljišta. Najskuplji kvadrat u novogradnji prodat u "Beogradu na vodi". Najviše nekretnina plaćeno gotovinom. U oblasti vlasništva nepokretnosti žene čine 36 procenata.

Ana Đurković, načelnica u Republičkom geodetskom zavodu, rekla je da je april bio preloman mesec za prodaju nekretnina i tada kreće nagli rast.

- Kada posmatramo tržište nekretnina, potrebno je da kažemo da je 2019. bila rekordna kada je tržište nekretnina u pitanju. Na samom početku ove godine, taj trend se nastavlja - kazala je Đurkovićeva.

Prema njenim rečima, ako uporedimo januar 2020. sa januarom 2019, možemo da kažemo da je cena na tržištu skočila za 20 posto. 

Sama pojava pandemije u aprilu dovodi do pada prodaje nepokretnosti od 70 do 80 procenata.

Po okončanju vanrednog stanja, u maju, tržište se naglo oporavlja i vraća se na period od pre vanrednog stanja, da bi u junu bilo potpuno oporavljeno i u poređenju s junom prošle godine veći je za 20 posto po obimu prometa nepokretnosti

- Ove godine došlo je do rasta prometa građevinskog zemljišta. Za vreme vanrednog stanja, najviše su se prodavali stanovi. Posle prestanka vanrednog stanja naglo je skočio rast građevinskog zemljišta, a poljoprivrednog u nešto manjoj meri. Primetan je trend rasta prodaje vikendica - objašnjava načelnica u Republičkom geodetskom zavodu.

Najskuplji kvadat u novogradnji prodat je u "Beogradu na vodi" i to za 9.124 evra. Sledi Vračar sa 3.820 evra za kvadrat, Rezidens – 3.806 evra. Najskuplji stan prodat je u "Beogradu na vodi" za 1.380.888 evra, a u Novom Sadu za stan u Pupinovoj palati za 1.128.000 evra.

- "Beograd na vodi" je najatraktivnija lokacija u Srbiji i stanovi koji se tu prodaju su najskuplji kada je tržište novogradnje u pitanju. Prvih 40 najskupljih prodaja su u tom delu grada i Vračar kao gradska opština je tradicionalno aktuelan kada je stanogradnja u pitanju. Ulica kneza Miloša je uvek atraktivna i tu je cena oko 3.800 evra po kvadratu - kaže Đurković.

Što se tiče vikendica, u Čajetini su se prodavale po ceni od 26.000 do 253.000 evra, u Inđiji od 3.000 do 200.000 evra, Barajevu od 9.500 do 32.000 evra.

Prema rečima načelnice, prvo su se prodavale skuplje vikendice. Kada govorimo o kućama, najviše plaćena je na Savskom vencu - 3.200.000 evra.

Starogradnja na opštinama Vračar i Stari grad, što se tiče Beograda, uvek je aktuelna. Na Starom gradu cena je 3.700, što je maksimalna cena koja je plaćena.

Najviša je cena poslovnih prostora u Novom Sadu. Najskuplja garaža u novogradnji plaćena je na Vračaru – 36.000 evra.

Najviše nekretnina plaćano je gotovinom. Odnos je za prvu polovinu ove godine 67 posto za gotovinu prema 33 za kredit. 

- Možemo da kažemo da je procenat kredita pet posto veći nego u 2019. godini. Znači da je plaćanje kreditom stabilno i možemo da očekujemo da će kupovina nepokretnosti iz kredita rasti - ističe Đurković.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, Srbija je lider u regionu Zapadnog Balkana kada je rodna ravnopravnost u pitanju, u oblasti vlasništva nepokretnosti žene čine 36 procenata, naglasila je načelnica u Republičkom geodetskom zavodu.

Izvor: Srbija Danas