Sporazum su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Frank Riester.

Sporazum uključuje projekat izgradnje metroa u Beogradu i projekat unapređenja i povećanja efikasnosti elektrodistributivne mreže u Srbiji, rekao je Mali.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa, kazao je Mali.

"Projekat izgradnje metroa počeće krajem naredne godine, sa Makiškog polja, a linija će ići centrom grada do Mirijeva", rekao je Mali.

Francuska podržava evropske integracije Srbije, rekao je Rister i dodao da kompanje te zemlje u Srbiji zapošljavaju 12.000 zaposlenih.

"To nam je vetar u jedra koji nas nosi napred", naveo je on i dodao da se stavovi i interesi francuske poslovne zajednice ne menjaju i oni veruju u Srbiju i njenu privrednu budućnost.

Izgradnja beogradskog metroa je simboličan čin za modernizaciju Beograda i znak modernizacija cele Srbije, rekao je Rister i najavio da će naredne godine biti završena studija izvodljivosti.

Ministar finansija razgovarao je, nakon potpisivanja sporazuma, sa predstavnicima francuske kompanije Alstom o izgradnji metroa u Beogradu i najavio da bi Memorandum o razumevanju, koji bi formalizovao saradnju francuske i kineske strane na tom projektu, mogao biti potpisan u januaru 2021. godine.

Vučić: Metro pitanje prestiža i snage

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da izgradnja metroa nije način samo da se reše saobraćajne gužve, već je to je pitanje prestiža, snage jednog grada i države, dodavši da je "zahvalan francuskim prijateljima što će uraditi zajednički posao u interesu obe zemlje".

"Zahvaljujem predsedniku Francuske Emanuelu Makronu koji je podržavao srpski narod, pokazao je pravu emociju fransuskog naroda prema Srbiju, da je razume kada i po određenim pitanjima ne mislimo isto", rekao je Vučić posle potpisivanja sporazum Srbije i Francuske o sprovođenju prioritetnih projekata u Srbiji, pre svega metroa u Beogradu.

Mi očekujemo u narednih pola godine značajniji napredak Srbije na evropskom putu, rekao je Vučić, navodeći da će Srbija neke od najvažnijih reformi završiti ove ili u prvoj polovini 2021. godine.

Vućić je rekao da je Srbija tokom pandemija uspela da održi prosečnu platu u Beogradu od 628 evra, a 510 evra prosečna je plata za Srbiju.

"Veliki posao je pred nama da bismo počeli i zvanične građevinske radove, to je veoma važna linija za nas i modernizaciju Beograda", rekao je on i ocenio da je današnji sporazum nova potvrda fransusko-srpskog prijateljstva.