Građevinski projekti nastavljeni su uprkos pandemiji, a stambeni sektor je veoma atraktivan za ulaganje, što se neće promeniti ni u narednom periodu. Pandemija jeste uticala na tržište nekretnina pa su sada znatno traženije kuće na obodu grada nego ranije, dok su komercijalne zgrade pretrpele najveću promenu, rečeno je na jednom od panela Šeste srpske konferencije o razvoju nekretnina i infrastrukture.

Poznavaoci tržišta nekretnina ističu da je građevinski sektor jedan od vodećih pokretača privrednog rasta, kao i da modernizacija infrastrukture može da poveća ekonomsku konkurentnost Srbije na regionalnom tržištu.

FOTO: PROMO

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Privredne Komore Srbije, Britansko-Srpske Privredne Komore, Britanske Ambasade u Beogradu, EBRD UK, Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije i Društva procenitelja Srbije.

Jedan od medijskih pokrovitelja konferencije je i portal Nekretnine.rs, najpoznatiji oglasnik za prodaju i izdavanje nekretnina u Srbiji.

Građevinski radovi normalno teku

Gradski arhitekta Beograda Marko Stojčić istakao je na konferenciji pod nazivom "Razvoj budućnosti" da su građevinski radovi u Beogradu možda bili usporeni na početku pandemije, ali samo do trenutka dok se nisu odredile mere zaštite na lokacijama, te da su generalno tekli bez obzira na situaciju.

"Projekti moraju da se nastave, a normalno, ekonomsko pitanje je bitno i da situacija nije ista kao pre pandemije, ali se trudimo da sav novac predviđen bvudžetom iskoristimo za projekte. Naravno, da bismo imali novac za sve to neophodno je imati privatne investitore koji će da nastavljaju da grade kao i prethodnih godina", istakao je Stojčić.

Posledice pandemije na tržištu nekretnina su pre svega promena stava kupaca jer se sada traže kuće, na obodu grada i gledaju se i drugi delovi grada osim centralnih, navodi on.

"Potrebno je sada raditi i na predgrađu samog Beograda kako bi se odgovorilo na toliku potražnju za kućama u tim delovima grada. U narednih dve do tri godine neće biti većih promena u pogledu investicija u ovoj oblasti. Činjenica je da su komercijalne zgrade pretrpele sada promenu, ali verujem da će se većina vratiti u kancelarije kada pandemija prođe", ocenio je on.

FOTO: SCREENSHOT

Tržni centri su, kaže, trenutno u velikim problemima jer su zatvoreni zbog mera, ali se nada da će se oporaviti u narednih dva do četiri meseca i da ovaj deo investicija neće biti ugrožen pandemijom.

Pomoćnik direktora za stratešku analizu i podatke u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić naveo je da je veoma važno da se lokalne kompanije više uključe u infrastrukturne projekte koje podržava Vlada Srbije.

Stanić je ocenio da je demografski problem jedan od najvećih u Srbiji i regionu, a da veruje da je deo rešenja lakši pristup kreditima prilikom kupovine prvog stana, pa je podsetio da je PKS sa gradom Beograda je predložila niz predloga za to.

"Recimo, NBS predložila smanjenje stope učešća za kupovinu prvog stana. Takođe, predložili smo da površina stana na koju se dobija povrat PDV bude veća, kao i prilikom kupovine stana u izgradnji pravilo da stan bude 80 dosto, a da se i to smanji na 60 odsto", kazao je Stanić.

Stambeni sektor atraktivan za ulaganje

Govoreći o potencijalima i investiranju u budućnosti, izvršni direktor kompanije AFI Europe Serbia Adir El Al istakao je da je stambeni prostor izuzetno atraktivan i da će tako ostati, a da je samo potrebno izbarati prave lokacije. Takođe, dodao je da je logistika nerazvijen sektor, dok smatra da je svakako kancelarijski prostor pokretač razvoja.

"Svi smo se složili da je infrastruktura ključni pokretač razvoja sektora nekretnina i podrazumeva se i stabilna Vlada i stabilno stanje, onda se mogu razvijati i uspešni projekti", kaže Adir El Al.

Manja tražnja za kancelarijskim prostorom

Glavni bankar za imovinu i turizam u EBRD Vasilije Jauković ocenio je da je jasno da je pandemija uticala na tržište nekretnina, ali da je možda s jedne strane samo ubrzala trendove koji su bili neizbežni.

"Moguće je da će doći do nekih strukturnih promena, što se može očekivati u domenu digitalizacije. Može se očekivati možda zastoj u nekim planiranim ili novim projektima, ali nema naznake za padom tražnje", kaže Jauković.

On tvrdi da je oko 20 do 30 odsto manje tražnje za kancelarijskim prostorom, ali i da se očekuje da neće biti previše promene na tom polju jer su to pre svega "ozbiljni zakupci".

"Činjenica je da će se kancelarije opstati, ali je moguće da će se samo manje vremena provoditi u njima", navodi Jauković.

Generalni direktor kompanije Atrijum Roman Klot istakao je da će se stvari po pitanju kancelarijskog prostora promeniti, ali tako što će firme transformisati kancelarije - "možda će biti malo zdravije, bolje pripremljene za neku komunikaciju".

"Možda ne u svakom gradu, ali u većim kancelarije neće biti sjedinjene na jednom mestu i mnogi će raditi fleksibilno, gde će im kancelrije biti bliže kućama, tako da će se tržište promeniti, ali kancelarije neće biti suvišne", ocenio je Klot.

Logističke nekretnine i maloprodajni centri pobednici pandemije

Cene nekretnina ostale su stabilne uprkos uticaju pandemije korona virusa, s tim što su pojedine grupe imale rast, poput tržišta logističkih nekretnina i maloprodajnih centara, saglasni su učesnici konferencije.

Najveći gubitnici pandemije su hoteli i ugostiteljska industrija, a zatim i kancelarijski prostori, ocenjuju.

Predsednik Odbora za infrastrukturu i nekretnine u Savetu stranih investitora Ivan Gazdić istakao je da sada u finansiranju projekata nekretnina postoji socijalna odgovornost u vezi sa kovidom, te da postoji mogućnost da se to odrazi na pravu vrednost nekretnina u narednom periodu.

"Ovo je direktno povezano sa zajmovima i kreditima kao jednim od glavnih faktora finansiranja. Sporazumi su pretrpeli - kupci su bili izuzetno željni da se smanji renta i ovo nije problem samo za investitore, već i za banke jer se od rente isplaćuje kredit", objašnjava Gazdić.

FOTO: SCREENSHOT

Očigledno je, kako kaže, da zajmodavci, ali i investitori moraju da obrate pažnju na tip komercijalne nekretnine koja je "pobednik" u ovoj situaciji, a to su ritejl i logistika jer kako ističe, banke verovatno "neće biti preterano zainteresovane da investiraju u kancelarijski prostor".

Govoreći o rizicima u transakcijama, Gazdić kaže da kada se određena transakcija obavlja u vanrednim okolnostima, obe strane treba da imaju određenu fleksibilnost.

Viši direktor i šef za procenu u kompaniji CBRE Nebojša Nešovanović ističe da tržište stambenih nekretnina postaje dosta aktivno i da se na zapadu počinje posmatrati kao kapitalne investicije, a ne samo kao mesta za život.

"Ritejl se transformiše sam po sebi, a kovid je samo ubrzao to. Najveće pitanje su kancelarije - svi smo znali da će to negde da se menja - ide se ka digitalizaciji, a sada je to ubrzano. Jedno istraživanje kaže da trećina radnika preferira rad iz kancelarije, trećina je jednako produktivna, a trećina da je produktivnija kada radi od kuće. To nam daje smernice kako treba da se menja u kancelairjama", kaže Nešovanović.

Izvor: blic.rs