Da je Pančevo postalo popularno mjesto u koje se poslednjih godinu dana Beograđani najčešće sele, najbolje se može vidjeti po rastu cijena nekretnina u tom vojvođanskom gradu. Cijena četvornom metra porasla je i više od 50 posto, a stručnjaci tvrde da se to ne odnosi samo na novogradnju, jer su i prodavači starogradnje digli cijene kvadrata.

Pančevo, grad u Vojvodini, doživjelo je pravu eksploziju cijena kvadrata prije svega zbog svoje lokacije na oko 19 kilometara od Beograda, što je oko 20 minuta vožnje, ali i razvoja infrastrukture, objašnjava Blic.

To potvrđuje i Anita Pešić, produkt menadžer web stranice Nekretnine.rs. Prema njenim riječima, kupce iz Beograda privlači pozicija Pančeva, s više od 120.000 stanovnika, zatim razvijena infrastruktura, 20 vrtića, 10 osnovnih i osam srednjih škola.

“Svi ti čimbenici, kao i sama povećana potražnja za novogradnjom, doveli su do rasta cijene kvadrata u Pančevu. Prije nekoliko godina cijena novogradnje bila je oko 800 do 950 eura po kvadratu, a danas je između 1100 i 1400 eura”, objašnjava Pešić.

U Pančevu se, kako kaže, na svakom koraku grade nove zgrade, a da zainteresiranih kupaca ima pokazuje i to što investitori većinu stanova prodaju prije završetka izgradnje.

Isplatilo se ulaganje u ceste

Usto su i prodavači starogradnje, također visoko podigli cijene kvadrata. Tako, s prosječnih 500 ili 600 eura po kvadratu, sada pojedini prodavači nude svoje stanove u starogradnji za 700 do 900 eura po kvadratu.

“Mnogi se slažu da je taj skok bezrazložan i nerealan, jer nije isto kupiti novoizgrađeni stan i stan u zgradi iz šezdestih ili osamdesetih godina. Trenutačno je ponuda stanova u starogradnji vrlo mala, ono što je na prodaju ima višu cijenu, pa zbog toga slabo dolazi i do realizacija prodaje”, objašnjava Pešić.

Jasno je da je poboljšanje infrastrukture uvijek utjecalo na razvoj gradova, kao i na rast cijena nekretnina. A da će cijene rasti zbog ulaganja u lokalne i regionalne ceste, izjavio je nedavno i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, navodi Blic.

“Kvadrat stambenog prostora rast će u Pančevu. Vidjet ćete za godinu dana da će kvadrat biti skuplji za 100 do 300 eura. Svakom će porasti cijena imovine zbog svega što je država uradila”, rekao je Vučić.

Pouzdan javni promet

U posljednjih desetak godina u Pančevu su obnovljeni sportski centar, Narodna bašta, plaža na Tamišu, otvoreno je i više velikih trgovina i trgovačkih centara. Stanovnici su dobili i brojne sportske objekte, bazene i teretane, a jedino što nedostaje su privatni vrtići.

S druge strane, do Pančeva se može lakše i brže stići iz središta Beograda nego do mnogih drugih dijelova grada. Od Glavne autobuske postaje u Pančevu do Pančevačkog mosta u Beogradu stiže se autobusom za oko 25 minuta, a za još 10 do 15 do gotovo svih središnjih destinacija u glavnom gradu Srbije.

Autobusi ATP-a na liniji Pančevo – Beograd polaze na svakih pola sata, a u vrijeme jutarnje i poslijepodnevne gužve i svakih 15 minuta.

No nije samo u Pančevu došlo do naglog rasta cijena nekretnina. Slično je i u mjestu Ledine, udaljenom od Beograda nešto više od 12 kilometara.

Ledine su mjesto oslonjeno na beogradske općine Novi Beograd i Surčin i sve više postaje pravo gradilište sa zgradama od po nekoliko desetaka stanova. A cijena četvornog metra slična je kao u Pančevu – i do 1300 eura, plus PDV.

Izvor: Poslovni.hr