U ova tri meseca, u poređenj0u sa istim periodom lane, broj kupljenih vikendica je - dupliran, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

“Broj prodatih vikendica na teritoriji Republike Srbije u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine je dupliran – sa 225 na 454 prometa”, ističe se u najnovijem izveštaju RGZ, piše Nova.rs

Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. nego što je bio slučaj u 2019. godini.

“Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem kvartalu. Iako je očekivano da broj prodatih vikendica bude veći u turističkim mestima – banjama i planinama, zapažen je porast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja”, ukazuju u RGZ.

Najveći skok u broju prodatih vikendica u odnosu na treći lanjski kvartal zabeležen je u Novom Sadu – sa osam na 35 vikendica, odnosno 4,5 puta.

Više od jedne milijarde evra utrošili smo za tri meseca kupujući stanove, kuće, garaže, poslovni prostor, ali i zemljiše.

Polovina ove sume odnosi se na stanove, a najveći deo vlasnika je promenio u Beogradu i to za 339 miliona evra.

I dalje kupovinu nekretnina najčešće kupujemo – kešom.

Ukupno gledano, čak 87 odsto kupljenih nepokretnosti platili smo gotovinom, a svega 13 odsto iz kredita.

“Posmatrano po vrstama nepokretnosti, gotovinom se najviše plaćalo zemljište – u 99 odsto slučajeva. U periodu od prvog kvatala prošle, do trećeg kvartala ove godine, plaćanje iz kreditnih sredstava je u blagom porastu kod kupoprodaja posebnih delova objekata”, ukazuju u RGZ.

Izvor: seebiz.eu