Протежу се уздуж и попреко фасада зграда, корисни су пречишћивачи ваздуха, али могу да буду и кухињски зачини, вертикалне баште или како их још називају зелене инсталације, све чешће красе зидове зграда. Осим што разбијају монотонију, људима чак и у најурбанијим срединама пружају дух природе. Тај тренд у свету је узео маха, а све чешће га препознају и наши инвеститори.

"То је свакако један квалитет становања више који купци добијају. Интересовање је заиста велико, зато што данас инвеститори генерално препознају ту потребу савременог купца, поготову у данашњем ужурбаном животу и уопште када немамо толико додира са природом, онда су такви концепти јако битни, да имају заиста комад своје баште у центру Београда", наводи Биљана Вуковић из Green Residence - BS Investment Group.

Стручњаци тврде да поред тога што зелено окруже штити од буке и загађења, изузетно утиче и на повећавање креативности и продуктивности.

"Ми ту не сматрамо само зелену површину него и унутар зграде да буде уређен тај простор, да има доста зеленила и да би људи који живе ту стварно имали не само квалитетну визуру него и квалитетан осећај да станују у срединама које су еколошки здраве и чисте",  објашњава Горан Родић из Привредне коморе Србије.

При изградњи стамбених, али и пословних простора све већи акценат је на томе да они не буду само визуелно зелено, већ и да испуњавају стандарде енергетске ефикасности. 

​"Инвестири јесу пре свега из економског разлога препознали то. Имамо срећом ту ситуацију да је све више тих пословних простора који јесу зелени, имају те лид стандарде и зелене пасоше. Инвестири јесу пре свега из економског разлога препознали", наводи Марко Стојчић, градски урбаниста

Изградња зелених стамбених простора готово да сустиже изградњу таквих пословних објеката. У последње три године само у Београду подигнуто је око 300.000 квадрата енергетски ефикасних зграда, а када су у питању комерцијални објекти тај број достиже пола милиона.

 

(izvor: rts.rs)