Kakva su vaša predviđanja šta će se dogoditi sa kancelarijskim poslovanjem u budućnosti? Covid-19 je u velikoj meri uticao na promene u tom segmentu?

Trend koji je započeo i pre pandemije pojačao se i dodatno ojačao potrebu za fleksibilnim iznajmljivanjem kancelarija. Trenutno je u svetu oko 3-4% fleksibilne najamnine i predviđa se da će do 2030. procenat biti 30%. Činjenica je da sve korporacije žele da organizuju zaposlene prema mestima stanovanja i periferiji grada, što se intenzivno dešava u velikim poslovnim centrima u Evropi, poput Londona, Pariza, Amsterdama i Dizeldorfa. Kod nas rad od kuće nije regulisan zakonom, dok potreba ljudi da rade gde žele i onako kako žele raste, pa je za očekivati da se tržište konsoliduje i vremenom ćemo videti koliko će biti veliko Sjedište u poslovnim zgradama zamijeniće više lokacija u gradu, što možemo potvrditi rastućom potražnjom za manjim uredima na periferiji gradova.

Da li su se vaši stanari vratili u kancelarije?

Rekli bismo da se oko 90% naših stanara vratilo u kancelarije, međutim, u različitim angažmanima, sa optimizovanim prostorom za zaposlene (kroz razne usluge koje nudimo poput članstva ili samo pristup poslovnim salonima) i rasporedom poseta/rada u kancelariji .

Da li će doći do promena uslova poslovanja, smanjenja cena zakupa?

Naše tržište nikada nije bilo tako nestabilno i verujemo da će cene zakupa biti u standardnim granicama. Tome u prilog govori trenutna zauzetost poslovnog prostora i nedovoljna dostupnost prostora u zgradama klase A.

Koje su specifičnosti Hrvatske u odnosu na druge zemlje Europe u kojima takođe poslujete?

Prvenstveno nedovoljan izbor lokacija u svim dijelovima grada te broj zaposlenika iste komapnije na većim tržištima, naravno, što samo po sebi određuje kapacitete koji su vrlo bitni za edukaciju tržišta kroz dostupnost usluge. Klasični najam je još uvek rasprostranjeniji u našoj zemlji, ali i sada se menja nakon pandemije, što će dovesti do toga da developer sve više integriše fleksibilni najam kroz partnerstva sa našom grupom koja su zaživela na stranim tržištima.