CENA kvadrata u Srbiji raste i dalje. Tražnja za stanovima u velikim gradovima, posebno u prestonici, dodatno je ojačala, što je doprinelo daljoj stabilizaciji tržišta nekretnina ali i novom blagom rastu cene . Najnovjiji podaci za mart pokazuju poskupljenje stanova na periferiji Beograda ali i po drugim velikim gradovima i to do čak 9 odsto za mesec dana.

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i “gura” cenu kvadrata u Srbiji. Tako je, recimo, kvadrat u centru Beograda u martu koštao u proseku 2.500 evra, što je rast od 1,1 odsto u odnosu na februar.

Na Novom Beogradu kvadrat u proseku košta 1.934 evra što je rast od oko pola procenta za mesec dana, pokazuju analize o prosečnim cenama starogradnje i novogradnje oglasenih stanova na nekretnine.rs.

Primećuje se blagi rast cena kvadrata u naseljima gde je inače cena pristupačnija, kao što je na primer Mirijevo. A Mirijevo je upravo beogradsko naselje, gde je u februaru kvadrat poskupeo za dva do tri odsto. Isto se dogodilo i na Voždovcu.

U Novom Sadu, a takođe i u Kragujevcu, cene stanova za prodaju u poslednjih 30 dana ne beleže velike promene. Jedino novosadsko Novo naselje ima trend blagog pada u ceni od 1,5 odsto.

Veća fluktuacija u cenama u martu primećena je u Nišu, gde delovi grada kao što su Bulevar Nemanjića, Durlan, Palilula imaju rast cene kvadrata od 5 do 9 odsto. I ovde su u februaru cene kvadrata u najtraženijim naseljima skočile i više od šest odsto.

U Pančevu cena kvadrata ne prestaje da raste, u martu je rast od skoro šest odsto, što je u direktnoj korelaciji sa povećanim interesovanjem za kupovinu stanova zbog blizine prestonice.

Poznavaoci ponavljaju da na tržištu nekretnina, kao i na mnogim drugim tržištima, vlada zakon ponude i potražnje. U Srbiji se dešava to da je potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, i to se može reći da je na rekordnom nivou.

Tražnja je posebno velika u novogradnji, a upravo tu leži i potencijal za rast cena. Novom rast cene istovremeno može kumovati i poskupljenje materijala za gradnju.

- Ta poskupljenja nisu mala jer je gvožđe poskupelo 40 posto, armaturna mreža isto toliko, a povećane su i cene čeličnih limova, termoizolacionih materijala i stolarije za 20 posto. Zbog toga su u februaru već zabeležene neke korekcije naviše za stanove u izgradnji u elitnim naseljima, koje su u proseku veće od pet do deset odsto jer investitori svoje troškove prevaljuju na kupce - objašnjava jedan veliki investitor iz Beograda.

Izvor: Blic biznis