U poslednjih godinu dana cena kvadrata porasla je u proseku za 20 odsto. Rastu je nesumnjivo kumovala tražnja. Samo u trećem kvartalu ove godine Republičkom geodetskom zavodu dostavljeno je 43.535 ugovora što je 652 više nego u istom periodu lane. U Novom Sadu je promet porastao 25 odsto, a u Beogradu 15 odsto.

Prema podacima RGZ, prosečna cena kvadrata starogradnje bila je 997 evra, dok je novogradnja koštala 1.337 evra tokom prvih šest meseci ove godine. Za kvadrat starih stanova u prvom polugodištu prošle godine trebalo je izdvojiti oko 950 evra, a za nove 1.320 evra za kvadrat.

- Cena kvadrata je u proseku porasla svuda u Srbiji i za poslednjih godinu dana veća je za minimalno 20 odsto. Pretraživanje kategorije Prodaja stanova na našem sajtu samo u oktobru beleži značajan trend rasta, više od 70 odsto. Logično je da cene ne padaju dokle god je tražnja veća od ponude, a ponuda jeste smanjena i to pre svega polovnih stanova - kaže produkt menadžer sajta Nekretnine.rs.

Razlog za manju ponudu je, tvrdi, značajan broj stanova u starogradnji koje još uvek nemaju završen proces upisa u katastar.

- To naravno otežava kako vlasnicima tih stanova, tako i agencijama za posredovanje nekretninama jer ne mogu da povećaju ponudu polovnih stanova za prometovanje. Zainteresovani kupci stanova, zbog male ponude starogradnje preusmereni su u takvoj situaciji više na kupovinu novih stanova, pa tako novogradnja ima konstantnu potražnju i stanovi se prodaju još u procesu izgradnje - objašnjava Pešić.

Sve to, kako dodaje, rezultuje i dalje stabilnim cenama kvadrata, te se i dalje ne očekuje pad cena.

I u beogradskoj agenciji za nekretnine, Zidart, saglasni su da u prestonici neće skoro doći do pada cena, takođe, zbog premalo stanova na tržištu.

- I dalje na tržištu Beograda ima mnogo više kupaca nego prodavaca, tako da će cene verovatno još da rastu. Da bi krenule da padaju moralo bi da se ili prekine ovoliko doseljavanje ili da se izgradi mnogo više stanova, i to pre svega neke srednje klase. Beogradu tim povodom nedostaju ozbiljne investicije - kaže vlasnik te agencije Dušan Mirkulovski.

Kako dodaje, svedoci smo izgradnje novih naselja, gde su skuplje cene za srednju klasu društva.

Izvor: Alo.rs