Ostatak od 150 evra se odnosi na kreditiranje. Ovo proizilazi iz najnovijeg izveštaja Republičkog geodetskog zavoda o prometu nepokretnosti u februaru 2021. Dominantan način plaćanja u tom mesecu bio je gotovinski – čak 85 odsto realizovanih prometa. Udeo gotovine u kupoprodajama na tržištu nepokretnosti u našoj zemlji veći je za četiri odsto u odnosu na januar 2021.

„Količina novca na tržištu u februaru 2021. godine na nivou Srbije iznosila je oko 401,2 miliona evra. Od toga se gotovo polovina odnosila na Beograd – 49 odsto“, navodi RGZ.

Zemljište je u 99 odsto prometa plaćano gotovinom, objekti u 90 odsto prometa, posebni delovi objekata u 70 odsto slučajeva, a mešoviti prometi u 97 odsto prometa, ukazuje se u ovom izveštaju.

Gledano po regionima, plaćanje u kešu kod kupovine nepokretnosti bilo je najzastupljenije u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 92 odsto prometa odnosi se na gotovinski.

Sledi Južna i Istočna Srbija sa 91 odsto, Vojvodina sa  84 odsto, dok je najmanji udeo gotovine u prometu nekretnina u Beogradu – 76 odsto.

Ipak, prema podacima RGZ, u februaru 2021. godine zabeležen je porast učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava – za šest odsto u odnosu na februar 2020. godine.

Zemljište plaćamo u gotovini

Tokom cele prošle godine, prema godišnjem izveštaju RGZ, u Srbiji je promet nekretnina i zemljišta bio blizu 4,2 milijarde evra.

„Kada je reč o načinu plaćanja, u 2020. godini je na tržištu bio dominantno gotovinsko plaćanje sa udelom od 86 odsto“, navodi RGZ.

Gotovinom se najviše plaćalo zemljište – 99 odsto prometa  zemljišta, mešoviti prometi u 96 odsto mešovitog prometa nepokretnosti, objekti u 91 odsto prometa objekata i posebni delovi objekata u 71 odsto prometa posebnih delova objekata.

„U 2020. godini stanovi su gotovinom plaćani u 67 odsto prometa, a iz kreditnih sredstava u 33 odsto kupoprodaja.“, navodi RGZ.

Najveći udeo kreditnog finansiranja stanova u prometu u 2020. godini bio je zastupljen u Vranju – 63 odsto, a u još četiri grada je zabeleženo učešće kreditnog finansiranja stanova iznad 40 procenata. To su Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Užice.

„Gotovinsko plaćanje prometa stanova sa udelom iznad 80 odsto  imali su Novi Pazar – 94 odsto, Prokuplje – 85 odsto, Loznica – 84 odsto, Bor – 82 odsto i Kruševac – 80 odsto“, navodi RGZ.

Posmatrano po godinama, plaćanje stanova iz kredita u odnosu na gotovinsko plaćanje je u blagom porastu, od pet odsto, u odnosu na 2019. godinu.

„U 2020. godini stanovi u novogradnji su u 66 odsto prometa plaćeni gotovinom u odnosu na 34 odsto plaćenih iz kreditnih sredstava. Kod prometa stanova u starogradnji je udeo plaćanja gotovinom iznosio 69 odsto od svih realizovanih prometa“, ističe se u izveštaju RGZ.

Izvor: rs.n1info.com