Promene u 2020. godine oblikovala je industriju nekretnina više od bilo čega drugog unazad decenijama. Digitalizacija je bila u toku pre pandemije, ali brzina te promene ubrzavala se na načine koje niko nije mogao da predvidi.

Imajući sve ovo na umu, mnogi iznajmljivači i menadžeri imovine trenutno preispituju šta bi njihov proizvod i ponuda trebalo da budu da bi ostali konkurentni i kako bi trebalo da odražavaju sve najnovije trendove (mislite na digitalno, daljinsko poslovanje, ESG, očekivanja socijalne zaštite, podaci). Uz sve ciljeve koje treba pokriti, stanodavcima može biti teško da krenu u dobrom smeru za svoj jedinstveni poslovni slučaj.

Što se tiče primene tehnologije, u razgovorima koje vodim ponavlja se jedno pitanje: koja je nadležnost stanodavca i koje su teme kojima bi svaki pojedinačni stanar trebalo da se bavi.

Kao što sam napisao u svom prethodnom članku, ulazeći u ovo novo doba, verujem da bi svaka zgrada trebala imati digitalni sloj koji bi omogućio bolji život u zgradama. Da bi se to omogućilo, svojstva treba pokrenuti na operativnom sistemu da bi se stvorilo poboljšano iskustvo stanara.

Ali svaki OS je složena stvar sa mnogim slučajevima korišćenja. Dakle, kada govorimo o komercijalnoj zgradi, šta to znači? Gde biste trebali početi kao stanodavac ili upravnik imovine?

Iz naše perspektive, platforma za iskustvo stanara ima dve vertikale:

Povezana zgrada i portfelj - za postavljanje infrastrukture za buduće integracije, pojednostavljivanje komunikacije, omogućavanje mobilnog pristupa, upravljanje gostima, plaćanja, izveštavanje o problemima, pogodnosti i usluge na zahtev, nadgledanje energije i konačno rad sa analitikom za razumevanje potreba i preferencija kupaca. Sve u svemu, ovo je srce zgrade. Osnaživanje stanara - Svaki stanar treba da bude u mogućnosti da postavi svoje privatno digitalno okruženje, gde može na novi način da upravlja svojim radnim mestom (okretnost i hibridnost) sa funkcijama koje podržavaju rezervaciju stolova na zahtev, sobe za sastanke, nadzor zauzetosti, kvalitet podataka u vazduhu i još

Uspeh stanodavca u velikoj meri zavisi od uspeha stanara. Uspeh kompanije stanara u velikoj meri zavisi od uspeha timova i pojedinaca, njihove sreće, produktivnosti i lojalnosti.

Stoga bi stanari sporta trebali biti jedan od glavnih prioriteta stanodavca. Zaključno, napredni stanodavac treba da uvede oba sloja. Ovaj strateški pristup stavlja iznajmljivače u prvi plan ovih promena s pravom tehnološkom infrastrukturom koja privlači, zadržava i u potpunosti osnažuje stanare.

Pored toga, donosi punu prednost održavanja konkurentnosti na tržištu koje se velikim delom prebacuje na fleksibilne svemirske operacije. Konačno, iznajmljivači se pripremaju za tehnološki veštu budućnost i uspešno integrišu fizičke i digitalne aspekte života zgrade. Sa pravim OS-om, vaša zgrada više nije deo hardvera koji zahteva CAPEKS za svako ažuriranje, već „Tesla automobil“ koji se ažurira kako bi išao u korak sa svetom koji se neprekidno menja.

Zahvaljujući ogromnom trudu našeg tima, doprinosu naših klijenata i partnera, planiramo značajnu nadogradnju platforme Spaceflov koja će biti najavljena sredinom 2021. godine. Ovim ažuriranjem, naš cilj je osnažiti stanodavce širom sveta najboljom tehnologijom u klasi da lakše primene obe ove vertikale. Čemu da se radujem? Naša platforma će dobiti novi izgled i biće u potpunosti integrisana i prilagodljiva. Svi moduli se trenutno poboljšavaju na osnovu otkrića proizvoda sa stanarima i dugotrajne saradnje sa nekim od vodećih svetskih vlasnika imovine. Pratite nas!