Dok cene nekretnina u regionu, ali i šire, padaju usled uticaja korone, u Srbiji je trend potpuno drugačiji. Raste cena kvadrata, ali i i tražnja, koja je kako tvrde učesnici na tržištu, sada na rekordnom nivou! U pojedinim mestima prosečne cene, samo u poslednjih mesec dana porasle su i više od šest odsto. I to je tek početak rasta, tvrde upućeni, dajući i argumente.

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i "gura" cenu kvadrata u Srbiji. Tako, recimo, danas kvadrat u centru Beograda košta u proseku oko 2.470 evra, što je rast od 1,6 odsto samo u poslednjih mesec dana.

Prema podacima sajta Nekretnine.rs u poslednjih 30 dana prodaja stanova je i dalje vrlo stabilna.

U beogradskim naseljima Voždovac i Mirijevo, kvadrat je takođe poskupeo, i to za dva do tri odsto. U Novom Sadu postoji neznatan pad - 1 odsto i to u naseljima Podbara i Grbavica, dok su stanovi na Novom naselju poskupeli čak i do 4 procenta!

U Nišu su poslednjih mesec dana cene kvadrata u najtraženijim naseljima skočile i više od šest odsto. Kragujevac ima stabilne cene, a Pančevo pad od dva odsto u odnosu na januar.

Rekordna potražnja za stanovima

"Na tržištu nekretnina, kao i na mnogim drugim tržištima, vlada zakon ponude i potražnje", ističe za "Blic Biznis" Anita Pešić, produkt menadžer sajta Nekretnine.rs.

U Srbiji se dešava to da je potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, i to se može reći da je na rekordnom nivou.

"Zašto je potražnja tako velika? Na ovim prostorima ljudi svoj kapital ulažu u nekretnine, jer nemaju naviku, niti osećaju sigurnost da investiraju novac na drugačiji način, kroz štednju u bankama, hartije od vrednosti ili npr. zlato. S druge strane, ako ne pričamo o keš kupcima, stambeni krediti nikada nisu bili povoljniji, te i to utiče na porast tražnje", objašnjava Pešić.

Potražnja je posebno velika u novogradnji, navodi Pešić, a upravo tu leži i potencijal za rast cena.

"Ima naznaka da će poskupeti izvođačka cena radova zbog najavljenog poskupljenja repromaterijala. Videćemo kako će se kretati cena i da li će investitori imati mesta za poskupljenje cene kvadrata. Dosta se gradi, ali s obzirom na potražnju može još više - jer zainteresovanih kupaca ima", navodi naša sagovornica.

U okruženju cene padaju

U regionu i u nekim drugim evropskim razvijenijim zemljama cena kvadrata istovremeno pada. U Poljskoj su, recimo, cene nekretnina prvi put, od prvog kvartala 2016. godine, pale iz kvartala u kvartal. Tamošnji analitičari uočili su da se trend menja u celoj zemlji. U sedam najvećih gradova, koji su ujedno i najvažnija građevinska tržišta u Poljskoj, prosečna cena kvadrata smanjila se za 0,8 odsto.

Ne moramo ići ni toliko daleko jer je i u našem komšiluku slična situacija. U Crnoj Gori je krajem prošle godine cena bila za 11,3 odsto niža u odnosu na isti period godinu ranije i iznosila je oko 1.007 evra. Kako je tamošnja statistička kancelarija Monstat saopštila prosečna cena kvadrata u novogradnji u Podgorici u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 985 evra, a u primorskom regionu je bila 1.359 evra.

Izvor: blic.rs